Samenwerkingen met Zomer & Keuning

27-09-2023

Bij Uitgeverij Zomer & Keuning werken wij regelmatig samen met bloggers, bookstagrammers, booktokkers en andere influencers voor de promotie van onze boeken. Wij houden heel erg van de online community en wij vinden het erg leuk om met jullie op deze manier samen te werken! We merken echter wel dat er nog wat onduidelijkheid is over hoe deze samenwerkingen tot stand komen. Daarom hebben wij hier een compleet overzicht op een rijtje gezet, om jullie meestgestelde vragen te beantwoorden.


Aantal volgers

Een vraag die wij heel vaak ontvangen is: 'hoeveel volgers moet ik hebben om in aanmerking te komen voor een samenwerking?' Het antwoord is dat wij hier geen vast aantal voor hanteren. Dit hangt heel erg af van hoe populair het desbetreffende boek is en hoeveel aanvragen wij voor dat boek hebben ontvangen. Voor kleinere boeken worden ook regelmatig kleinere accounts gekozen, zeker omdat we ook kleinere influencers een kans willen geven. Maar houd er altijd rekening mee dat we voor onze grote populaire titels over het algemeen grote influencers selecteren. Voor grotere titels werken wij ook regelmatig met interesselijsten; wij noteren alle aanvragen op een interesselijst en selecteren dan de ontvangers voor een recensie-exemplaar ongeveer een maand voor verschijning.


Recensie-exemplaren aanvragen

Regelmatig ontvangen wij mails met de aanvraag voor losse recensie-exemplaren. Vooral wanneer onze nieuwe aanbieding net online staat, komen er veel mails bij ons binnen. Het aanvragen van een los recensie-exemplaar (wat niet aan een specifieke campagne gebonden is) mag in principe altijd. Ons mailadres info@zomerenkeuning.nl is altijd bemand en we zullen altijd voor je klaarstaan met een antwoord. Echter kunnen wij niet iedereen die een boek aanvraagt ook een recensie-exemplaar toesturen. Wij hebben maar een beperkt aantal recensie-exemplaren per boek beschikbaar en vaak moeten wij deze bewaren voor andere campagnes die we op de planning hebben staan (campagnes die hieronder beschreven staan). Daarnaast werken wij bij populaire boeken met interesselijsten. Alle geïnteresseerden worden hierbij op een lijst gezet en hier worden ongeveer een maand voor publicatiedatum een aantal mensen uit gekozen die een recensie-exemplaar mogen ontvangen. Dus voel je altijd vrij om ons te benaderen met een vraag, wij vinden het heel leuk om van nieuwe influencers te horen, maar houd er rekening mee dat we dus regelmatig aanvragen moeten afwijzen.  Let op: vermeld in de mail altijd van welk boek je een recensie-exemplaar wilt aanvragen. Wij hebben helaas niet de capaciteit en de tijd om voor jou een boek uit te zoeken, we kunnen alleen specifieke recensie-aanvragen in behandeling nemen. 


Blogtour

Wij organiseren regelmatig blogtours voor onze boeken. Bij een blogtour worden 10 bloggers of bookstagrammers geselecteerd om deel te nemen. Zij ontvangen ongeveer 4 weken voor verschijning alvast een digitaal exemplaar van het boek om te lezen. Vanaf de dag na verschijning van het boek wordt er elke dag een blogger ingedeeld om hun recensie op hun account te plaatsen. Als beloning voor de blogtour ontvangen de bloggers op de verschijningsdatum ook een fysiek exemplaar van het boek.

Hoe neem je deel aan een blogtour? Ongeveer een maand voor verschijning plaatsen wij een oproep op onze Instagram story. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@zomerenkeuning.nl. Zet in deze mail altijd de naam van je blog of bookstagram-account, of voeg een linkje toe. Aanmelding zonder accountnaam of link worden niet in overweging genomen.

Let op: een blogtour is geen winactie. Je moet een openbare blog of bookstagram-account hebben om mee te kunnen doen. Bij een blogtour kijken wij ook selectief naar het account, het aantal volgers en het engagement. Uiteraard doen wij ook ons best om kleinere accounts regelmatig een kans te geven, maar de selectie van de deelnemende bloggers is nog steeds voor een groot deel gebaseerd op bereik.


Boektokkers perslijst

Wij werken graag samen met boektokkers en vinden het ook belangrijk om goede contacten met boektokkers te hebben. Daarom hebben we een speciale boektokkers perslijst in het leven geroepen. Boektokkers die op deze lijst staan ontvangen regelmatig persberichten met boeken die binnenkort bij Zomer & Keuning gaan verschijnen, met de vraag of zij hier eventueel een recensie-exemplaar van willen ontvangen.

Deze perslijst is niet iets waar iedereen zich zomaar voor kan inschrijven. Als jij een boektok-kanaal hebt kun jij jezelf ter overweging aanmelden door een mailtje te sturen naar info@zomerenkeuning.nl. Wij beoordelen jouw kanaal en beslissen dan of we jou op de boektokkers perslijst zetten. In deze beoordeling kijken wij naar de hoeveelheid volgers, het engagement en de snelheid waarmee het kanaal groeit of gegroeid is. Een afwijzing betekent uiteraard niet dat wij jouw content niet leuk vinden, maar wel dat je misschien eerst nog een beetje door moet groeien voordat wij jou op de perslijst zetten. Je mag het uiteraard altijd op een later tijdstip nogmaals proberen met een aanmelding.

Let op: zelfs als je op onze boektokkers perslijst staat betekent dat niet dat je alle boeken waar je een mail over krijgt altijd kunt ontvangen. Ook bij onze boektokcampagnes maken wij een selectie uit de aanmeldingen die wij ontvangen.


Inhoud van recensies

Afhankelijk van de campagne maken wij specifieke afspraken met influencers. Dit zal altijd duidelijk vermeld worden in de mail die je van ons ontvangt. Een paar algemene punten:

 • Als we om een recensie vragen, verwachten we ook een inhoudelijke recensie. We hanteren geen specifiek minimum woordenaantal, maar er is best veel dat je over een boek kunt vertellen zonder het verhaal te spoileren. Alleen de flaptekst kopiëren en plakken en verder niet je eigen mening toevoegen is geen recensie.
 • Voorbeelden van onderwerpen waar je in een recensie over kunt praten: de personages, de world-building, de schrijfstijl, hoe spannend (of juist niet) een verhaal is. Wij vinden het heel leuk om jouw mening te horen, zolang je maar niet het einde van het boek verklapt.
 • Uiteraard mag je altijd je complete eerlijke mening geven over een boek. Wij kunnen niet van jou eisen dat je alleen maar positieve meningen hebt over de boeken die je ontvangt, wij beseffen ons heel goed dat niet iedereen elk boek leuk gaat vinden. Wat wij wel vragen is dat je jouw kritiek op een respectvolle manier uit. Heb je serieuze problemen met de inhoud van het boek? Mail ons dan vooral om dit te bepreken, wij nemen dit soort klachten heel serieus.


Afwijzingen zijn nooit persoonlijk

Iets wat wij heel graag aan alle influencers en boektokkers willen meegeven: als wij jouw aanvraag voor een recensie-exemplaar afwijzen is dit nooit persoonlijk. Wij houden van bookstagram en booktok, we vinden jullie allemaal geweldig en het liefst zouden we jullie natuurlijk allemaal een exemplaar geven. Maar wij zijn een bedrijf en wij hebben voor elk boek maar een select aantal recensie-exemplaren om te vergeven. Wij willen met deze recensie-exemplaren een zo groot mogelijk publiek bereiken, dus dit moeten we altijd in onze overwegingen meenemen. Maar een afwijzing betekent absoluut niet dat wij jouw foto’s, video’s en recensies niet mooi vinden, of dat wij jou geen aardig persoon vinden.


Als afsluiting, nog een aantal do’s & don’ts:


Do's: 

 • - Informatie over jezelf en je kanaal en linkjes toevoegen aan je mail wanneer je een recensie-exemplaar aanvraagt.
 • - Een linkje sturen van je recensie zodra deze online staat.
 • - Een mailtje sturen naar ons mailadres info@zomerenkeuning.nl bij interesse of wanneer je een vraag hebt, in plaats van een dm op Instagram of TikTok. Wanneer je een mailtje stuurt wordt deze altijd beantwoord. Door de grote hoeveelheid dm’s die we krijgen wordt daar nog weleens overheen gelezen.
 • - Kijk alvast in onze aanbiedingscatalogus welke boeken je interesseren voordat je ons een mailtje stuurt.
 • - Een recensie-exemplaar aanvragen van kleinere titels van Nederlandse bodem (ook hier zoeken we altijd influencers voor!).

Don'ts:

 • - Je niet aan de afspraken houden die zijn gemaakt toen je een recensie-exemplaar toegestuurd kreeg.
 • - Een recensie zonder inhoud plaatsen: de flaptekst kopiëren is geen recensie.
 • - Onze medewerkers disrespectvol en met grof taalgebruik behandelen: wij accepteren geen hatelijke en onaardige opmerkingen en zullen dan de samenwerking per direct stopzetten. Als je problemen of opmerkingen hebt horen wij dat graag, maar houd het respectvol.
 • - Boos reageren als je geen recensie-exemplaar krijgt. Zoals eerder uitgelegd is een afwijzing nooit persoonlijk.
 • - Vragen om een samenwerking, maar niet aangeven in welk boek je geïnteresseerd bent. Wij accepteren alleen aanvragen voor een specifieke titel, wij hebben helaas niet de capaciteit en de tijd om voor jou een boek uit te zoeken.
>