Auteur Nel van der Zee overleden

23-09-2016

cover_N.v.d.Zee_Vroeger is voorbij_def.inddVanmiddag om half twee is in een besloten plechtigheid in Den Haag afscheid genomen van de auteur Nel van der Zee. Pieternella Cornelia Kamp-van der Zee (Brussel, 7 maart 1921) overleed jongstleden vrijdag, 16 september 2016. De 95-jarige Nel van der Zee schreef tot op hoge leeftijd. In januari van dit jaar verscheen haar laatste roman Vroeger is voorbij  bij uitgeverij Zomer & Keuning in Utrecht.  Ze verkocht bijna anderhalf miljoen boeken.

Van Nel van der Zee publiceerde meer dan 200 titels maar schreef slechts 50 romans. Veel van haar romans beleefden talloze herdrukken in omnibussen, pocket-en speciale edities. In de jaren vijftig van de vorige eeuw brak zij door bij uitgeverij Westfriesland  in Hoorn. Haar eersteling De promotie van Jet Didam verscheen in 1951. Ze werd al snel bekend als succesvol auteur van ‘moderne meisjesromans’. In de jaren zestig werd ze heel populair toen haar boeken werden herdrukt in de pocketreeks Witte Raven. Ze stak met haar verkochte aantallen – tienduizenden verkopen per titel – ‘koninginnen’ als Leni Saris en Netty Koen-Conrad naar de kroon.  Na de jaren zestig veranderde haar toon en publiceerde ze niet langer meisjesboeken maar ook familieromans en zelfs streekromans. Bij uitgeverij Kluitman in Alkmaar verscheen in de jaren zeventig haar laatste meisjesroman,  de streekromans bleven bij Westfriesland en met de familieromans stapte ze over naar uitgeverij Kok in Kampen (1986) om sindsdien te publiceren in de succesrijke VCL-boekenreeks ( nu Romanserie van uitgeverij Zomer & Keuning).

Nel van der Zee had altijd een baan naast haar schrijverschap. Haar werk als verpleegster was een grote inspiratiebron van tal van haar meisjesboeken. Later werd ze in het bedrijf van haar eerste man één van de eerste intercedenten van Nederland. Opmerkelijk in haar boeken was altijd de zelfstandigheid van haar vrouwelijke hoofdpersonen. Het waren geen meisjes die na hun verloving gingen trouwen en stopten met werken, maar steevast vrouwen die naast hun gezin bleven werken in een eigen bedrijf of bij een werkgever.

Nel van der Zee had geen kinderen en overleefde twee echtgenoten.  Ze overleed na een lang, gelukkig en creatief leven in haar appartement in Den Haag.

>