Column van Gaby

02-03-2016

Vandaag zat ik bij de kapper. Heerlijk even tijd voor mezelf. Wel een oppas moeten regelen omdat een van mijn kids thuis zit met keelpijn. De kapster zei: ik zag op je FB dat je boek binnenkort in de winkel ligt. Wanneer?

Ja, eigenlijk nog geheim, maar ja kappers ontfutselen altijd alles.boekenschrijven5

7 juni!

‘Jeetje, Gaby, dat is snel gegaan of niet?’

Tijdens de sessie onder de droogkap sluit ik mijn ogen en denk terug aan mijn boekenavontuur. Wat begon als een geintje is uitgegroeid tot maar liefst 3 boeken die dit jaar gaan uitkomen…

In 2013 zat er een idee in mijn hoofd wat er niet meer uitging. Een verhaal voor een boek. Nu schrijf ik al mijn hele leven, maar ik heb nooit een boek echt afgemaakt. Dit wel. Het verhaal bleef aan me trekken en elke avond zat ik op de bank te schrijven. Ik hoorde via een vriendin van het crowdfundplatform Tenpages, waar je de eerste tien pagina’s van je boek op kon plaatsen (ja, KON, want het platform is in rook opgegaan) en door middel van het verkopen van aandelen kon je een contract winnen met een uitgever waardoor je boek in alle winkels van Nederland zou komen te liggen.

Onbezonnen als ik ben, heb ik er tien pagina’s opgezet en toen begon het….haha. In 3 maanden tijd heb ik voor 10.000 euro aan “aandelen” opgehaald (het betere leur-sleur-en trek werk) en een contract gekregen. Mijn boek is goed verkocht via de online kanalen en de boekhandel in mijn woonplaats. Nee, de utopie om in elke boekenhandel te liggen zonk al snel naar de bodem van de zee. Maar dat deed er niet toe. Ik ging naar de boekenhandel waar het boek lag en maakte elke keer trots een foto. Ik genoot van elke lovende recensie en berichtjes die ik van lezers kreeg.

En toen schreef ik een half jaar na de lancering van mijn boek gewoon even een deel twee en daarna nog een deel 3. Ik ben op zoek gegaan naar een andere uitgever met iets meer bereik, maar dat bleek een zware en lange weg (vol afwijzingen ook). Strijdbaar en vol overtuiging ging ik verder met het schaven aan mijn boek. Ik zou het immers ook zelf uit kunnen gaan geven toch?

En toen? Toen kwam daar een geschenk uit de hemel. Mijn boek kwam bij de juiste persoon onder de aandacht en er kwam een energie en vertrouwen los zoals ik dat nog niet eerder heb ervaren. Onder de vleugels van een ervaren uitgeefmanager heb ik een plek gekregen van Uitgeverij Zomer & Keuning en het voelt nog steeds als een warm bad.

Wat ik ervan heb geleerd? Dat het schrijven van een boek en het uitgeven ervan een groot avontuur is, met vallen en opstaan. Maar ook dat volhouden loont!

Ik kan niet wachten om mijn drie boeken in mijn handen te hebben, ik zal zo trots zijn! Ik hoop dat mijn boeken de lezers zullen raken en dat de personages “levend” gaan worden. En dat is misschien een leuk extraatje bij mijn boeken: vrienden worden met de personages kan ook echt. Mila van den Elzen en Sebastiaan Daniels zijn te vinden op Facebook en daar kun je mee spelen in hun verhalen!

De kapster heeft mijn kapsel weer voorzien van een leuke kleur. Gelukkig, want over een paar dagen ga ik de op de foto voor een auteursfoto voor achter op de cover….

Ja, het gaat gebeuren! Mijn droom komt uit: ik ben schrijfster.

Volg Gaby op Facebook

>