Een bijzondere bibliotheek in Beltstrum

04-09-2015

foto: Op ‘e Roaster | weekkrant voor Beltstrum en Wier

Wist u dat . . . . . achter de winkelpui van Woninginrichting Haagsma een heuse bibliotheek is gevestigd? Ida Haagsma, maar ook haar man Jappie, is in haar jeugd door haar ouders gestimuleerd om te gaan lezen. Haar ouders waren lid van Boekenclub VCL en de Spiegel-serie.

Later zijn Ida en Jappie daar zelf ook lid van geworden. Dat betekende dat je elke maand een boek kon uitkiezen, die je dan thuisgestuurd kreeg. Ida en Jappie zijn dan ook waarschijnlijk in Nederland degenen die het langste lid zijn van deze boekenclub. Langzaam maar zeker breidde haar boekenbezit zich uit tot deze niet meer op de boekenplank paste en overal in het huis werd opgeslagen.

Zelf hebben Ida en Jappie ongeveer 1.000 boeken, maar toen Ida, na het overlijden van haar vader, ook zijn 800 boeken erbij kreeg, ontstond het idee om meer met deze boeken te doen, dan alleen maar op de boekenplank te laten staan. Jappie had nog wel wat ruimte over in zijn winkel dus werd in 2006 de bibliotheek in de winkel gevestigd. Inmiddels bedraagt het aantal boeken circa 2.500 stuks. Alle genres boeken zijn vertegenwoordigd: (streek-)romans, oorlogsboeken, Friese boeken, maar ook literaire thrillers. Voor iedereen en voor elke smaak heeft Ida wel een boek.

U zult zich hierbij wel afvragen: ‘waar kan ik mij aanmelden, hoe werkt dat en wat kost dat?’
Nou, dat is heel eenvoudig. Aanmelden hoeft niet, gewoon binnenlopen en een of meerdere boeken uitzoeken. Het kost helemaal niets en administratie en uitleentermijnen zijn er niet. Ida vertrouwt erop dat na het uitlezen van het boek, dit wordt teruggebracht. En zo niet, dan hoopt zij dat de lezer er veel plezier aan heeft gehad. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk zij het sociale aspect van het lezen vindt.

Haar vaste klantenkring in en rond Berltsum komt graag bij haar langs. Niet alleen om boeken te lenen, maar ook voor de gezelligheid (soms zelfs met een kopje koffie). Als lezers niet in de gelegenheid zijn om de boeken te halen, dan wil Ida de boeken ook nog wel langsbrengen. Dat deze gezelligheid en service wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de dankbetuigingen die Ida ontvangt. Mocht u nog in het bezit zijn van boeken die u wel kwijt wil, kunt u deze gerust bij Ida brengen, want zij neemt deze graag op in haar assortiment. Het adres: Buorren 31 te Berltsum. Open tijdens de openingstijden van de winkel op donderdag en vrijdag.

>