Geen tijd om je te vervelen in 2020 met deze vier heerlijke nieuwe romans

24-12-2019

Houdt u van historische romans? Bij Uitgeverij Zomer & Keuning geven we in het voorjaar van 2020 weer een paar mooie titels uit.

De viool van de vijand

De viool van de vijand is een oorlogsverhaal over een gezin dat niets méér wil dan een prettig leven leiden. Wanneer twee jonge Duitse soldaten bij hen aankomen met een viool, denkt vader Van Maarsen dat ze weinig kwaad in de zin kunnen hebben. Ze hebben een viool bij zich, geen geweer! Hij ziet in deze jongemannen uitstekende toekomstige echtgenoten voor zijn dochters. Deze naïeve gedachte komt hen duur te staan als blijkt wat het ware gezicht is van de Duitsers die zo vriendelijk leken. De viool van de vijand is een aangrijpend verhaal over heel gewone mensen die midden in de Tweede Wereldoorlog worden gestort, een oorlog waar geen ontkomen aan was. Daphne van Rapenburgh heeft als kind zelf deze oorlog meegemaakt en weet dus precies hoe dat voelde.

De viool van de vijand verschijnt in februari 2020.

Het kind en de zwerver

De negentienjarige Dora Stevens komt uit een welgesteld gezin. Ze is verloofd en gaat een mooie toekomst tegemoet… als ze tenminste het spoor blijft volgen dat voor haar is uitgezet. Maar het loopt anders. Want Dora, die vrijwilligerswerk doet bij een voedselbank, ontmoet tijdens een wekelijkse uitdeelronde de haveloze zwerver Adam. Hij gedraagt zich afstandelijk en ondankbaar, maar Dora raakt geïntrigeerd – vooral door het feit dat hij een driejarig kind bij zich heeft dat volgens de pastoor niet zijn eigen zoon is. Dora’s nieuwsgierigheid brengt haar dichter bij de waarheid, maar ook bij iets wat ze nooit had vermoed. Het kind en de zwerver is een levensechte roman van de Vlaamse auteur Anne-Marie Hooyberghs.

Het kind en de zwerver verschijnt in maart 2020.

De dame van het Voorhout

In deze historische roman van Marja Visscher is Johanna van Coesvelt (1684-1768) de hoofdpersoon. Ondanks haar ietwat simpele komaf trouwde zij in 1726 met raadspensionaris Simon van Slingelandt. Ze werkt op dat moment als huishoudster in zijn paleis aan het Korte Voorhout. Wanneer Simons vrouw Suzanna sterft, vraagt zij Johanna voor hem te zorgen. Het huwelijk tussen de hooggeplaatste heer en zijn huishoudster doet veel stof opwaaien in het 18e-eeuwse Den Haag. Marja Visscher tekent Johanna’s leven op: waar kwam deze vrouw vandaan, hoe kwam ze hier terecht en wat heeft ze moeten achterlaten? De dame van het Voorhout is een overtuigende historische roman, waarvoor Marja Visscher gedegen historisch onderzoek deed.

De dame van het Voorhout verschijnt in april 2020.

Rentmeesters

Boer Zeger Limpers is van de oude stempel. En dat bevalt hem prima. Maar hij merkt wel dat het voor een man als hij steeds lastiger wordt om zich te handhaven. Hoge hypotheeklasten, strenge regels uit Brussel, een zoon die een ander levenspad kiest dan hij zou wensen… Aan de hand van het verhaal van Zeger en de mensen om hem heen schetst Catalijn Claes een zeer realistisch beeld van hoe het vandaag de dag is om een boerenbedrijf te runnen en om in een kleine gemeenschap te leven waar de tijd in sommige opzichten heeft stilgestaan, maar waar de moderne tijd toch onverbiddelijk vat op krijgt. Zo is Rentmeesters een actueel verhaal waarin de menselijke maat probeert de vaart der volkeren bij te houden.

Rentmeesters verschijnt in april 2020.

>