Speciaal: Auteurs over hun “First Love”

13-04-2022

De 87e Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Met dit thema in ons achterhoofd zijn we in gesprek gegaan met een aantal van onze Nederlandse Auteurs.

Lees over de first loves van Marina Folkers, Chantal Claassen, Gerda van Wageningen en Anja Janssen (Oli Veyn)


Interview 1 : Marina Folkers

 Bekend van: Onder de sterren van MontpellierMeer dan ooit, Faye en Sean en Zoektocht terug

Welk boek was jou FIRST LOVE voor boeken? 

Marina: Ik heb geen idee! Zolang ik me kan herinneren ben ik aan het lezen en toen ik zelf nog niet kon lezen, las mijn moeder me voor. Toen is de liefde voor boeken al begonnen, denk ik.

Is er een boek dat jou het zetje gegeven heeft om dingen anders te doen? 

Marina: Nee, geen boek, maar wel muziek. Toen ik een jaar of 10, 12 was, was ik fan van de Franse zanger Michel Sardou. Hij inspireerde me om Frans te leren en mede daardoor groeide ook het verlangen om in Frankrijk te gaan wonen. Dit heb ik allebei gedaan.

Welk boek zette je aan tot schrijven en waarom?

Marina: Als kind van een jaar of 10 begon ik met het schrijven van mijn 'eerste boek' na het lezen van het boek Christa en Wendy. Mijn boek had - heel origineel - dezelfde titel, maar het ging eigenlijk meer over mijn eigen belevenissen. Of Christa en Wendy mij net dát zetje heeft gegeven om zelf te gaan schrijven, weet ik niet. 

Toen ik later met mijn eerste manuscript begon was dat niet naar aanleiding van een boek dat ik had gelezen. Ik kreeg een mooi verhaal idee dat ik graag wilde uitwerken. Het resultaat was Faye en Sean.

Welk boek over de liefde wil jij herlezen?  

Marina: Praktisch alle boeken die ik lees gaan over liefde en er liggen steeds weer nieuwe boeken op mij te wachten, dat ik eigenlijk niet aan herlezen toekom. 

Waar haal jij jouw Romantische schrijf inspiratie vandaan?

Marina: Inspiratie is eigenlijk een vreemd fenomeen. Ik weet niet waar het ontstaat. Vaak begint het bij een vaag gevoel als ik naar muziek luister of een foto zie van een landschap. Met dit gevoel in gedachten ga ik losse scènes schrijven tot het me duidelijk wordt waar ik over wil gaan schrijven.

Interview 2 : Chantal Claassen

Bekend van: Flessenpost, Spion op stiletto's, Briefpost, Harverwarming

Welk boek was jou FIRST LOVE voor boeken?

Chantal: Het eerste boek dat echt indruk op me maakte was 'Rendez-vous' van Esther Verhoef. Dat boek vond ik zo meeslepend en spannend, dat ik begon te snakken naar meer. Ik begon de boeken van Esther Verhoef te verslinden en zocht naar boeken van vergelijkbare thrillerauteurs. Ik merkte hoe fijn het was om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit door je helemaal te laten meevoeren door een goed verhaal.

Welk boek zette je aan tot schrijven en waarom?

Chantal: Dan denk ik aan 'Zwaar Verliefd' van Chantal van Gastel. Door dat verhaal kwam ik voor het eerst in aanraking met 'feelgoodromans' (toen nog "chicklits" genoemd). Ik vond het verhaal ontzettend komisch en uit het leven gegrepen. Menselijke thema's worden op een luchtige, humoristische manier belicht en dat sprak me enorm aan.

 Ik dacht: dit wil ik ook. Ik wil ook zulke verhalen schrijven: mensen vermaken en hun onbewust  iets meegeven. 

Welke roman herinnert aan je eerste liefde of vakantieliefde?

Chantal: 'Baguette met jam voor twee' van Wendy Brokers. Vele jaren geleden werkte ik ook op Franse camping waar ik een ontzettend leuke jongen ontmoette, een collega die op dezelfde camping werkte. We werden verliefd en beleefden een zeer mooie zomer, tussen alle drukke werkzaamheden op de camping door, Bij het lezen van het verhaal van Lize en Nate werd ik teruggevoerd naar die tijd. De passie, de romantiek, de Franse entourage. Heerlijk!

Welk boek heb je gelezen en herlezen als het om de liefde gaat?

 Chantal: 'The Notebook' van Nicholas Sparks. Dat verhaal is voor mij de overtreffende trap van romantisch. Misschien een guilty pleasure, maar ik laat nog altijd een traan als ik het boek dicht sla. Zo'n intense liefde tot de dood je scheidt, dat wil toch iedereen?

Welk boek is je bijgebleven vanwege de liefde, bijv vertrek van een geliefde, een vriend(in), bij een afscheid, geboorte?

Chantal: 'Vals alarm' van Marelle Boersma. Ik was onder de indruk van de wijze waarop de achtjarige dochter van de hoofdpersoon de inzet werd van een vreselijke scheiding en de wraakzucht van de vader. De moederliefde van de hoofdpersoon en de mate waarin ze vocht voor haar dochter raakte me tot in mijn ziel.

Is jouw eerste liefde wel eens een karakter geweest in een boek?

Chantal: Niet zozeer een karakter, maar dat liefdesverhaal is wel aanleiding geweest voor het schrijven van mijn allereerste manuscript 'Liefs uit Frankrijk'.

Interview 3 : Gerda van Wageningen

Bekend van: Het portret, Gekleurd glas, Gevaarlijk verlangen, Geheime liefde

Welk boek was jou FIRST LOVE voor boeken?

Gerda: ‘Als de dauw hangt komt er regen’ van Margit Soderholm. Schrijven deed ik altijd al gemakkelijk, maar van dit boek was ik erg onder de indruk en ik dacht: ik wilde dat ik zoiets ook kon.

Is er een boek dat je het zetje gegeven heeft om dingen anders te doen of juist je eigen pad te kiezen of een land/streek te bezoeken?

Gerda: Na regen komt zonneschijn. Ik had altijd al een grote belangstelling voor geschiedenis, had het graag willen studeren, maar ja, meisjes van mijn  generatie mochten hooguit naar de MULO als ze goed konden leren. En daarna was het werken geblazen. Er waren inmiddels een paar romans van mij verschenen toen ik mijn destijds al hoogbejaarde grootmoeder Geertje van Wageningen-Viergever uit ben gaan horen over haar jonge jaren als Zeeuwse boerendochter. Wat ik van haar opstak heb ik in archieven nader bestudeerd en daarna verwerkt in mijn eerste historische roman. Mijn uitgever destijds aarzelde onder het mom van: Zeeland verkoopt niet en geschiedenis al helemaal niet. Maar hij besloot mij toch een plezier te doen omdat eerdere romans zo goed verkochten, en het toch maar uit te geven. Om drie maanden na verschijnen opgetogen te roepen dat ik een gat in de markt had ontdekt. En daarna ben ik dus nooit meer opgehouden met het schrijven van historische romans.

Welk boek zette je aan tot schrijven en waarom?

Gerda: Als tiener las ik de Tuinfluiter-trilogie van Jos van Manen Pieters. Toen dacht ik stilletjes: zoiets kan ik ook.

Welk boek is je bijgebleven vanwege de liefde, bijv vertrek van een geliefde, een vriend(in), bij een afscheid, geboorte?

Gerda: Niet zozeer een boek, wel verhalen van vriendinnen. En natuurlijk heb ik herinneringen aan de nodige ervaringen. Als je 75 bent heb je meestal een rijk verleden om op terug te kijken, soms met vertedering, andere keren met verbazing en soms ook iets waarvan je denkt: goed dat dat voorbij is.

Waar haal jij jouw Romantische schrijf inspiratie vandaan?

Gerda: Is liefde niet het mooiste dat een mensenleven kan kleuren? Niet alleen de romantische liefde, maar ook liefde voor je kinderen, voor dieren, voor.... ga zo maar door. Het mooie van liefde is, dat het nooit ophoudt. Van liefde is er altijd nog meer mogelijk dan eerst, en romantische inspiratie zie ik overal. Als je er maar een open oog voor wilt hebben! Het is ook vaak vertederend.

Interview 4 : Anja Janssen (Oli Veyn)

Bekend van: Introweek, Wintervacht, Bikini's & Kites

Welk boek was jou FIRST LOVE voor boeken?

Anja: Mijn eerste echte grote liefde was 'Duco's gevleugelde dromen' Een Nederlands sprookje met prachtige tekeningen van Anton Pieck. Ik heb een exemplaar weten te bemachtigen en aan mijn kinderen voorgelezen. Dan ontdek je de kracht van boeken en een goed verhaal. Ik voelde me weer even kind. Mijn eerste grote liefde voor romantische boeken is 'Gejaagd door de wind' Prachtig verhaal met een flinke dot geschiedenis. 

Is er een boek dat je het zetje gegeven heeft om dingen anders te doen of juist je eigen pad te kiezen of een land/streek te bezoeken?

Anja: Leuke vraag. Dat is het boek 'Nevelen van Avalon' Het is het verhaal van Koning Arthur maar dan vanuit vrouwelijke perspectieven. Het heeft mijn kijk op de wereld veranderd. Ik ben katholiek opgevoed en de kerk was de waarheid. Via 'Nevelen van Avalon' ontdekte ik de andere kant van de katholieke kerk en dat ze gebruiken hebben overgenomen van het oude geloof (van druïden en priesteressen) om zo voet aan de grond te krijgen bij de lokale bevolking. Ik ben me meer gaan verdiepen in de natuur en het vrouw zijn en daardoor is mijn wereld echt verrijkt. Ik vind eigenlijk dat dit boek op de leeslijst zou moeten staan, want buiten dat het een prachtig verhaal is, is het een verhaal over de kracht van vrouwen tegen de achtergrond van een geschiedenis, onze geschiedenis, die ik nog niet kende.

Welk boek zette je aan tot schrijven en waarom?

Oli: 'Storm' van Kathleen Woodiwiss. Romantiek ten top, ik heb al haar boeken verslonden. Ik had het uit en had wat je noemt een bookhangover. Ik kon geen waardige opvolger vinden, dus toen ben ik achter mijn laptop gedoken en begon zelf maar het verhaal te schrijven dat ik zo graag wilde lezen.

Welke roman herinnert aan je eerste liefde of vakantieliefde?

Anja: 'De sterren van Montpellier' De eerste ontmoeting, het mediterrane en het onwennige, allemaal ingrediënten die perfect passen bij die eerste vakantieliefde.

Welk boek is je bijgebleven vanwege de liefde, bijv vertrek van een geliefde, een vriend(in), bij een afscheid, geboorte?

Oli: Boeken kunnen een vlucht zijn als het echte leven teveel wordt. Maar ze kunnen ook helend of troostend werken. Dat gold ook toen we ons zoontje verloren. Maar als verdriet zo intens is, kan ik niet lezen, dan zoek ik eerder troost in muziek.Er is een boek uit mijn jeugd dat ik me nog heel sterk herinner. Het boek van mijn jeugdvriendin en ik samen is Zomerzotheid. Ik kan me nog herinneren dat we hardop gelachen hebben om bepaalde scènes en ze zelfs na speelden na school. Onbezonnenheid, vriendschap en geluk is onlosmakelijk met dat boek verbonden.

Is jouw eerste liefde wel eens een karakter geweest in een boek?

Anja: Ik denk dat in iedere personage (mannelijk) wel een ex van me zit. Wederzijds verlangen is grotendeels autobiografisch, niet veel mensen weten dit. In Introweek zit een Erik die erg lijkt op mijn 'Erik', mijn eerste vriendje uit mijn jeugd. Ik denk dat ieder personage wel iets heeft van mensen uit mijn omgeving, de scènes in mijn boek ervaringen uit het verleden, gecombineerd met nieuwe elementen. Het is aan de schrijver er een mengelmoes van te maken dat zowel vernieuwend, herkenbaar, maar niet te herleiden is. Dat is niet altijd eenvoudig.

Waar haal jij jouw Romantische schrijf inspiratie vandaan?

Anja: Verleden, heden en fantasy. Ik hou van flirten en ik vind het heerlijk mensen te observeren als ik op een terras zit. Doe mij een Outlander serie en ik zit helemaal in de romantische sferen. Geef mij een goed boek en ik zwijmel heerlijk weg bij de ontluikende liefdes.

>