Interview: Laura Kneidl over de ‘Raak me. Niet.’-serie

Op 28 april verscheen bij Uitgeverij Zomer & Keuning het boek Raak me. Niet. van Laura Kneidl. Dit boek is het eerste deel in de Raak me. Niet.-serie. op 26 mei verscheen het tweede deel van deze serie, Verlies me. Niet.. Wij zijn er enorm trots op dat wij als uitgeverij Laura's eerste Nederlandse vertaling mochten uitgeven. We hebben enorm genoten van de hartverscheurende Raak me. Niet.-serie en waren dan ook verrukt dat we haar mochten interviewen en wat vragen mochten stellen over deze serie en over haar schrijfproces.

De eerste paar vragen gaan over jouw schrijfproces. Waar haal je je inspiratie vandaan?

"Ik haal mijn inspiratie eigenlijk overal vandaan. Uit het dagelijks leven, boeken, films en soms is zelfs één foto genoeg om me te inspireren. Ik hou er daarom ook van om door Pinterest te scrollen als er zich een nieuw idee aan het vormen is."

Hoe ziet een dag in jouw leven eruit als je schrijft?

"Gelijk als ik wakker word, ben ik het meest creatief. Daarom heb ik ook niet zo’n uitgebreide ochtendroutine. Ik doe alleen het hoognodige (oftewel: ik geef mijn twee katten, Reshi en Elodin, te eten) en daarna duik ik gelijk achter mijn laptop en schrijf ik tot een uurtje of 12 of 1. Niet altijd, maar vaak zijn deze 4 tot 5 uur genoeg om mijn gehele of een deel van mijn dagelijkse schrijfdoel te behalen. In de middag richt ik mij vooral op de kleinere taken, zoals het beantwoorden van e-mails en het inplannen van Instagramposts."

Wat is je favoriete plek om te schrijven?

"Mijn favoriete plek om te werken is mijn kantoor, maar ik zit eigenlijk alleen maar achter mijn bureau als ik mijn teksten aan het corrigeren ben of als ik e-mails moet beantwoorden. Het creatieve werk, zoals het schrijven of het uitdenken van het plot, doe ik terwijl ik op de bank zit (of lig)."

Als schrijver houd je vast ook zelf van lezen. Wie zijn je favoriete auteurs?

"Ik ben dol op Patrick Rothfuss en zijn boek The Name of the Wind, zoals je wellicht kon afleiden uit de namen van mijn katten. Ik hou ook van Leigh Bardugo, Victoria Schwab, Brandon Sanderson, Mariana Zapata en zoveel anderen!"

Wat is jouw favoriet van je eigen boeken?

"Ik heb niet één favoriet boek, omdat mijn favoriet steeds verandert. Meestal vind ik het boek waar ik op dat moment aan werk het beste boek. Op dit moment is dat Someone to Stay, het derde deel in een New Adult-trilogie die na de serie over Sage en Luca gepubliceerd is."

De volgende vragen gaan over Raak me. Niet. en Verlies me. Niet. Wat heeft je geïnspireerd om deze boeken te schrijven?

"RMN en VMN zijn ontstaan uit een heleboel kleine ideetjes die ik nu niet meer precies kan benoemen. Dit waren ideeën die al een langere tijd in mijn hoofd rondspookten. Zo wilde ik ooit graag een keer een boek schrijven over een hoofdpersoon met een angststoornis. Maar een van mijn grootste inspiraties was waarschijnlijk een gesprek dat ik had een vriendin. Zij is bibliothecaresse en studeerde ook Bibliotheek- en documentatiewetenschappen en samen hadden we het over een aantal sexy bibliothecarissen in boeken en series… en dat is hoe het idee van Luca is ontstaan."

Wat is je favoriete scène uit de boeken?

"Oh, dat is lastig! Er zijn zoveel geweldige momenten tussen Sage en Luca. Er is één scène waar ik altijd graag aan terugdenk. Dat is in boek 1 wanneer Luca en Sage samen op het balkon zitten tijdens Luca’s verjaardag. Of de scène wanneer de stroom uitvalt. Of wanneer ze samen een gesprek voeren terwijl Sage in bad zit. Of tijdens Halloween… Oh, er zijn er echt zoveel. Ik hou gewoon van die twee samen!"

Als de boeken verfilmd zouden worden, welke acteurs zouden dan de hoofdpersonen moeten spelen?

"Ik weet het niet, ik heb er nooit echt over nagedacht. Maar ik heb bij Luca wel altijd gedacht aan Mikkel G. Jensen. En in mijn hoofd zie ik Sage altijd als een jonge Alexa Chung."

Zijn de hoofdpersonen gebaseerd op echte personen? Of heb je ze volledig verzonnen?

"Mijn personages zijn allemaal verzonnen. Vergelijkingen met mensen uit het echte leven zijn nooit opzettelijk, maar soms word je onbewust toch geïnspireerd. Neem bijvoorbeeld Luca. Hij houdt van lijstjes, net als ik! Ik heb hem deze liefde voor lijstjes niet expres gegeven, maar op de een of andere manier paste deze eigenschap goed bij hem. En Sage ontwerpt sieraden, omdat een vriendin van mij dat ook doet. Maar buiten deze hobby, lijken die twee totaal niet op elkaar."

Met welk personage voel jij je het meest verwant?

"Ik voel me erg verbonden met zowel Luca als sage. Luca, omdat hij van lezen houdt. En Sage, omdat ik vaak net zo onervaren ben met sociale situaties als zij."

Hoe vind je het dat je boeken zijn vertaald naar het Nederlands?

"Het voelt geweldig en ook een beetje onwerkelijk. Ik kan me niet voorstellen dat mensen in andere landen mijn boeken lezen. Het is werkelijk verbluffend. Maar ik ben heel erg dankbaar en ik houd van de vertaling van de titels en van de prachtige covers!"

Heb je nog een berichtje voor onze lezers?

"Bedankt voor jullie steun! Ik ben heel erg blij dat jullie besloten hebben om Sage en Luca bij te staan tijdens hun verhaal. En ik hoop dat ik ooit de kans krijg om naar Nederland te komen om jullie allemaal te kunnen ontmoeten!"

Hartelijk bedankt voor dit interview, Laura!

Over Laura Kneidl

Laura Kneidl schrijft romans over alledaagse uitdagingen, fantasiewerelden en de liefde. Ze werd in 1990 in Erlangen geboren en studeerde Bibliotheek- en informatiebeheer in Stuttgart. Geïnspireerd door haar lievelingsboeken begon ze in 2009 aan haar eerste roman. Na een lang verblijf in Schotland woont de schrijfster nu in Leipzig, waar haar woning en haar bibliotheek zich bevinden. Ze besteedt veel tijd op Instagram en praat daar graag met haar lezers.

Haar eerste twee boeken die vertaald zijn in het Nederlands Raak me. Niet. (Berühre mich. Nicht.) en Verlies me. Niet. (Verliere mich. Nicht.) stonden beiden op de SPIEGEL-bestsellerlijst en er zijn al meer dan 220.000 Duitse exemplaren verkocht.

Raak me. Niet.-serie

Raak me. Niet.

Raak me. Niet. van Laura Kneidl gaat over de achttienjarige Sage. Op haar verjaardag komt ze aan op de universiteit van Nevada. Ze heeft niets: geen geld, geen huis, geen vrienden. Alleen de droom dat ze opnieuw kan beginnen en kan vergeten wat er thuis in Maine is gebeurd. In Nevada krijgt ze een bijbaantje in een bibliotheek, waar ze haar collega Luca ontmoet. Hij is alles waar Sage bang voor is, met zijn doordringende ogen, tattoos en ruige uiterlijk. Maar Luca is niet wie hij lijkt te zijn en hij laat Sages hart ook op een andere manier sneller kloppen.

Verlies me. Niet.

Na de grote cliffhanger in Raak me. Niet. gaat Laura Kneidl in het tweede deel van de serie, Verlies me. Niet., meteen verder met het verhaal van Sage en Luca. Sage is nooit echt gelukkig geweest, tot ze Luca leerde kennen. Door hem durft ze zich open te stellen voor het leven, én voor de liefde. Maar dan wordt ze ingehaald door haar verleden en stort haar wereld in. Ze durft Luca niet in vertrouwen te nemen en neemt steeds meer afstand van hem. Hoe kan hij ooit van haar houden als er zoveel tussen hen in staat? Maar Luca geeft niet zo snel op...

>