Dag 5: ‘Zij die ontkomen’ – Z&K Leesclub #1

05-07-2020

Hallo lieve lezers,

We zijn alweer op de allerlaatste dag aangekomen van deze allereerste Z&K Readalong! Ik heb er in ieder geval van genoten om elke dag een post over de gelezen hoofdstukken te schrijven en ik hoop dat jullie het ook leuk vonden om deze te lezen!

Gister en vandaag hebben we hoofdstuk 23 t/m het epiloog van het boek gelezen. Het boek is dus alweer uit. Erg jammer, want ik vond het een prachtig boek. Maar niet getreurd! Er zijn gelukkig nog drie boeken in deze serie en ik ben echt heel erg benieuwd waar Roni Loren ons nog meer mee zal verrassen in deze serie.

Let op: de volgende tekst bevat spoilers over hoofdstuk 23 t/m het epiloog van Zij die ontkomen. Lees alleen verder als je deze hoofdstukken gelezen hebt!

<– !! SPOILERS !! –>

Hoofdstuk 23 begint gelijk weer heel erg emotioneel. Finn en Liv hebben een gesprek over het onvermijdelijke einde van hun relatie. Finn lijkt het er nog steeds niet mee eens te zijn dat Liv haar gevoelens op het spel zet voor hem, voor iets dat een einddatum heeft. Elke keer probeert hij Liv ervan te overtuigen dat ze het niet moet doen, omdat hij haar geen pijn wilt doen. Tegelijkertijd wil hij haar wel, maar dat is zijn egoïsme, zegt hij zelf. Ik heb er wel een beetje moeite mee dat Finn zo doet hoor. Liv is een volwassen vrouw en is prima in staat haar eigen beslissingen te maken, ook over dit soort dingen. Dat hoeft Finn niet voor haar te doen. Misschien is het wel zijn eigen angst die hierin doorschemert? Liv is in ieder geval bereid om alles op het spel te zetten en met een gebroken hart achter te blijven, voor hem. Het gesprek eindigt dan wel weer met een hele hoop liefde en dat ze “Ik hou van je” tegen elkaar zeggen. Ze zijn wel echt heel erg goed in elkaar gemixte signalen te geven, he? Het is echt frustrerend.

Dan springt het verhaal een paar weken vooruit. Liv heeft haar fotografieproject over de overlevenden van de schietpartij weer opgepakt en is met een shoot bezig op het honkbalveld van de school. Finn zit op de tribune en kijkt er naar. Hij heeft een afspraak met zijn baas, Billings. Billings vertelt hem dat ze de organisatie gevonden hebben die de geweren van de Long Acre-schietpartij hebben geleverd. Dit is de missie waar Finn voor bij de FBI is gegaan. Dit is waarom hij de afgelopen twaalf jaar elke dag uit bed gestapt is. Hier heeft hij voor gewerkt en voor getraind. En nu krijgt hij te horen, dat het de dag erna zover is. Hij moet alles weer achter laten en opnieuw undercover. Binnen 24 uur. En dan realiseert Finn zich toch dat het achterlaten van Liv niet zo makkelijk zal gaan als hij van te voren gedacht had. Finn staat voor een dilemma, en ik ben heel erg benieuwd of hij voor Liv kiest of voor zijn werk en zijn wraak. Wat zouden jullie doen, als je in zijn schoenen stond?

Het wordt tijd voor Finn om Liv te vertellen dat hij vertrekt, die avond. Liv is uiteraard niet blij. Ze smeekt hem te blijven, gaat in tegen de afspraak die ze aan het begin van de zomer hebben gemaakt. Ze wisten dat dit ging gebeuren en dat ze elkaar los moesten gaan laten. De timing overvalt beiden, maar Liv reageert niet zoals afgesproken. Ze krijgen knallende ruzie en in plaats van een liefdevol afscheid, stampt Finn boos weg om zijn tas te pakken en gaat hij was. Maar dat doet hij niet voor hij Liv vertelt dat hij het huis aan het meer in Wilder heeft gekocht, voor haar. Argh! Ik snap niet hoe Finn zo overduidelijk veel van Liv houdt en dan tóch besluit om weg te gaan. Dat doe je toch niet?! Blijf gewoon thuis, Finn! Laat een ander het oplossen.

Kincaid, Taryn en Rebecca besluiten om, na een appje van Finn, bij Liv langs te gaan en vinden daar dat ze helemaal in de put zit. Een hoop cake, koffie en alcohol later neemt Liv een besluit. Die zomer heeft ze alles uit haar brief van twaalf jaar geleden gedaan, op één ding na. Ze beloofde de klas van 2005 een leven te leiden dat haar bang maakt. En dat doet ze; ze stuurt Finn een berichtje dat ze op hem zal wachten. En daarmee bepaalt zij de koers van hun toekomst.

Enkele dagen gaan voorbij zonder dat ze iets van Finn hoort. Het doet pijn, maar Liv heeft het geaccepteerd. Maar als ze die avond thuis komt, staat daar de verrassing van haar leven op haar te wachten; Finn is thuis. Heeft de job afgeslagen en blijft bij haar. Awwww.

Deze laatste paar hoofdstukken waren echt een emotionele rollercoaster. Ik ben echt van Liv en Finn gaan houden. Heb met ze gelachen en met ze gehuild. Ik heb me gefrustreerd gevoeld, omdat ze beiden zo verschrikkelijk koppig zijn, maar ben ook heel erg blij dat het uiteindelijk toch nog goed gekomen is tussen beiden. Wat een heerlijk, hartverwarmend einde na zo’n tragisch en hartverscheurend verhaal.

Zoals ik aan het begin al zei, ben ik heel erg benieuwd wat het volgende deel in de Long Acre-serie zal brengen. De volgende boeken volgen de andere drie dames. Hij die blijft volgt Rebecca, Zij die vecht volgt Taryn en Hij die vasthoudt volgt Kincaid.

De volgende readalong, voor Hij die blijft, start op 1 augustus en ik hoop dat jullie er net zoveel zin in hebben als ik. Het leesschema volgt snel!

Liefs,

Véronique

Heb je genoten van dit verhaal? Wil je dan een recensie achterlaten op HebbanGoodreadsBoekenwereld of Bol.com?
>