Z&K Leesclub #15: ‘Vraag het aan Veerle’ 1

30-10-2021

Hi lieve lezer,

Hopelijk gaat alles goed met je! En leuk dat je mee doet met deze leesclub! Eerder hadden we op onze social media aangekondigd dat we (zoals gewoonlijk) vijf leesclub posts zouden plaatsen tussen 30 oktober en 13 november. Maar aangezien Vraag het een Veerle een heerlijke feelgood is die je op een druilerige middag lekker onder een dekentje op de bank kan uitlezen, hebben we besloten om er één post van te maken waarin we het hele boek bespreken. Heb je het boek nog niet gelezen? Pas op voor spoilers! Je kan altijd later terug komen en dan een reactie achterlaten en reageren op anderen. 

Zo, nu we dat uit de weg hebben kunnen we gaan beginnen aan de leesclub!

Verwachtingen

Laten we bij het begin beginnen en het hebben over het boek en de verwachtingen voordat je het verhaal las. Wat dacht je toen je het boek zag? Wat vond je van de cover? En de titel? Of werd je juist meer getrokken door de flaptekst? 

De cover ziet er ontzettend vrolijk uit! Persoonlijk houd ik van dit soort grafische covers en bij deze krijg ik gelijk zin om zelf ook weer te gaan sporten. De flaptekst sprak mij ook gelijk aan, omdat ik nog nooit een boek heb gelezen over een sportschool, terwijl ik daar in mijn vrije tijd wel erg vaak te vinden ben.

Personages

Gelijk in het eerste hoofdstuk maken we kennis met Veerle, en vrolijk personage die niet zo goed weet wat ze met haar leven wil. Ook maken we kennis met haar ex, haar zumbavriendinnen en natuurlijk de knappe Bertrand en zijn schattige dochtertje. 

Wat vindt je van Veerle als hoofdpersonage? Kan je jezelf in haar vinden? En wat vindt je van haar zumbavriendinnen? Is er één of zijn er meerdere personages in het boek die je in het echt zou willen ontmoeten of waar je bevriend mee zou willen zijn? Welk personage vond je het minst leuk?

Verhaal

Als eerst de opbouw van het verhaal. Wat vind je daarvan? Hoe ervaar jij die? Vind je de opbouw logisch, prettig en passend bij het verhaal? Of had je het juist liever anders gezien? Wat vind je er fijn aan of wat stoort je juist? Vond je het verhaal te voorspelbaar? Of kan je daar wel van genieten?

En dan als tweede het plot! Wat vind je daarvan? Welke elementen heeft Renée gebruikt om spanning, emotie en/of diepgang aan het verhaal te geven? En wat is voor jou het meest opvallende element? Hoe vind je de relatie tussen Veerle en Bertrand uitgewerkt? En heb je een favoriete scène?

Schrijfstijl

Renée Olsthoorn heeft naast Vraag het aan Veerle onder andere ook de Happy in de Hofstad-serie en Zoete zomerdromen geschreven. Heb je eerder al eens wat van Renée gelezen? Wat vond je daar van?

Wat vind je van de schrijfstijl in Vraag het aan Veerle? Vind je het een makkelijk en prettig te lezen schrijfstijl of moet je juist heel erg je best doen om je aandacht erbij te houden? Wat vind je van het taalgebruik? Vind je dat er veel moeilijke woorden in zitten of lange zinnen of juist niet? En past de schrijfstijl bij het boek? Of zie je bij een feelgood boek liever een ander soort schrijfstijl?

Vraag het aan Veerle is in mijn ogen een vlot geschreven feelgoodboek. Als je er even een middagje voor gaat zitten, kan je het boek in een keer uitlezen.

Leeservaring

Wat vond je van het verhaal? Hoe was je leeservaring? Als je nu terugkijkt op je verwachtingen, zijn deze dan uitkomen? In welke zin wel en in welke zin niet? Welke boodschap denk je dat Renée met Vraag het aan Veerle aan de lezer wil meegeven? Is ze daarin geslaagd?

Als je nog op andere aspecten van het boek wilt reageren, dan kan dat natuurlijk ook! Laten we gezellig met z'n allen over het boek kletsen in de comments. En als je van ons een exemplaar van het boek hebt gekregen, vergeet dan ook niet een recensie te schrijven op Bol.com en Hebban.nl!

We hopen dat je hebt genoten van Vraag het aan Veerle!  En tot de volgende leesclub.

Liefs,

Véronique


Heb jij Vraag het aan Veerle nog niet in huis?


>