Z&K Leesclub #10: ‘Vrijgevochten’ 2

19-05-2021

Hoi lieve lezer,

Heb je Vrijgevochten al uit? Ik wel, en ik kan alvast verklappen dat ik er echt enorm van heb genoten. Vandaag wil ik graag stilstaan bij de setting van het verhaal en de tijdsgeest.

Vrijgevochten speelt zich af in het Leiden van 1783. Dit is onder andere te merken aan de kleding die onze personages dragen, de koetsen, paarden en trekschuiten waarin ze zich vervoeren en uiteraard de kijk van de personages op wat fatsoenlijk is. Ook al zal niemand van ons weten hoe het écht in die tijd geweest is, heb je het gevoel dat Femke de tijdsgeest waarheidsgetrouw heeft neer weten te zetten? Heb je tijdens het lezen van Vrijgevochten het idee dat je even terug in de tijd gaat?

Femke beschrijft Leiden uitgebreid en laat veel kennis van de stad zien. Persoonlijk ben ik niet bekend met de stad, dus ik kon me er geen voorstelling van maken hoe het er écht uit ziet, maar door Femkes beschrijvingen waande ik me toch in een soort eigen versie van het Leiden van toen. Hoe heb jij dat ervaren? Ben je bekend met Leiden? Herkende je bepaalde plaatsen? Of heb je juist zoals ik een eigen voorstelling van Leiden kunnen maken?

Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt, want juist in een historische roman is de setting en de tijdsgeest enorm bepalend voor het verhaal. Heb je hier tijdens het lezen van genoten of vond je het juist hinderlijk dat het in het verleden afspeelt?

Wil jij Femke een vraag stellen over Vrijgevochten? Dat kan! Laat deze dan ook achter in de reacties.

Groeten,

Véronique


Heb jij Vrijgevochten nog niet in huis?


Laat hieronder jouw reactie achter!

>