Z&K Leesclub #10: ‘Vrijgevochten’ 4

26-05-2021

Hoi lieve lezer,

Wat leuk dat je nog steeds meedoet met de Z&K Leesclub voor Vrijgevochten, of misschien ben je wel net pas aangehaakt. In dat laatste geval: welkom! We hadden het eerder al over de setting van het verhaal en de tijdsgeest, het genre en de personages en vandaag wil ik het graag hebben over  relaties en de complicaties die daar in die tijd bij kwamen kijken.

Cornelia en Severijn zijn al sinds kleins af aan met elkaar bevriend. Als kinderen was er niets aan de hand en konden ze naar hartenlust met elkaar spelen. Maar nu beiden ouder zijn en een huwbare leeftijd hebben bereikt, wordt hun vriendschap toch wat minder goed opgevat door de buitenwereld. Het was in die tijd dan ook niet gebruikelijk dat een man en een vrouw van die leeftijd een vriendschappelijke relatie met elkaar hadden. Hoe merk je dit in het boek? Laten Cornelia en Severijn hun relatie beïnvloeden door reacties en verwachtingen van buitenaf? Wat voor invloed heeft dat op hun relatie? Hoe kijk jij tegen de relatie van Cornelia en Severijn aan? En als je in 1780 had geleefd, had je er dan anders tegenaan gekeken?

Cornelia is een heel empathisch persoon en heeft het beste met iedereen voor, maar soms cijfert ze zichzelf daarmee weg. Hoe komt dit tot uiting in haar relaties met o.a. Severijn, haar opa, Leonora en Laurens? Hoe sta jij daarin?

Zie je een verschil tussen hoe Cornelia en hoe Severijn omgaan met hun relaties? Waar uit zich dat in?

Ik vind het interessant om te lezen hoe anders de opvattingen in die tijd waren, zeker als het aankomt op relaties. In die tijd was het uiteraard ongebruikelijk voor mannen en vrouwen om bevriend te zijn, mede omdat het dan de deugd van de vrouw zou kunnen beschadigen, want wie wist er immers wat er zich achter besloten deur afspeelde? Tegenwoordig is het gelukkig heel normaal voor mannen en vrouwen om bevriend te zijn, want ik zou persoonlijk niet weten wat ik zonder mijn mannelijke vrienden zou moeten. Met wie moet ik anders Formule 1 kijken en bier drinken? 😛

Heb jij nog een brandende vraag aan Femke? Deze kan je stellen in de reacties!

Liefs,

Véronique


Heb jij Vrijgevochten nog niet in huis?


Laat hieronder jouw reactie achter!

>