Z&K Leesclub #3: ‘Zij die vecht’ – Blog 1

06-09-2020

First impressions

Hey allemaal,

Wat leuk dat je mee doet met alweer onze derde Z&K Readalong! De komende periode lezen we samen Zij die vecht van Roni Loren. Zij die vecht is het derde deel in de Long Acre-serie. Deze serie volgt vier overlevenden van de grootste schietpartij in de geschiedenis van de VS. Tijdens het gala van de seniors van Long Acre High School kwamen bij een schietpartij veel studenten om het leven. Slechts een kleine groep wist te overleven. Twaalf jaar later wordt er een documentaire gemaakt over de schietpartij en komen de overlevenden terug naar Long Acre.

Laten we eerst even terugblikken op wat we tot nu toe in deze aangrijpende serie hebben gelezen. Let op: onderstaande alinea’s bevatten spoilers over Zij die ontkomen en Hij die blijft.

In deel 1, Zij die ontkomen, maakten we kennis met Liv en Finn. De twee hadden tijdens hun examenjaar stiekem een “relatie” met elkaar. Toen Finn uiteindelijk met Rebecca naar het gala ging, leek dat het einde van hun relatie. Na de schietpartij verdween Finn volledig van de radar, totdat Liv en Finn elkaar weer tegenkwamen bij de opnames van de documentaire. Ze besloten wat meer tijd met elkaar door te brengen, wat uiteindelijk opbloeide tot een voortzetting van de romance die twaalf jaar daarvoor zo gruwelijk afgebroken werd.

In deel 2, Hij die blijft, volgende we Rebecca – ja dezelfde Rebecca die met Finn naar het gala ging. Ze is nu een succesvolle scheidingsadvocaat, maar in de liefde wil het nog niet lukken. Als ze op straat wordt overvallen, schiet een knappe man haar te hulp. Echter blijkt deze man de ex van een van haar oud-cliënten te zijn. Toch voelt Rebecca zich aangetrokken tot deze Wes, ondanks alle alarmbellen die in haar hoofd afgaan. Uiteindelijk blijken die alarmbellen gebaseerd op een leugen en vindt Rebecca eindelijk de liefde waar ze al zo lang naar uit keek.

Let op: vanaf hier volgen spoilers voor Zij die vecht

Na Liv en Rebecca is het in Zij die vecht de beurt aan Taryn om haar verhaal te vertellen. Ook Taryn heeft niet veel geluk in de liefde, dat merken we al tijdens haar date waar het verhaal mee begint. Zij kan eigenlijk alleen maar over haar werk praten en de man in kwestie is alleen maar geïnteresseerd in seks. Niet perse goede ingrediënten voor een geslaagde date, of vinden jullie van wel?

Ik vind het heerlijk dat Taryn na die verschrikkelijke date besluit om een open mic night in een random bar te bezoeken. Ik vind Taryn (of “Jamez met een z” zoals ze zichzelf voorstelt) wel echt stoer dat ze het doet. Ik zou zelf noooooit op een podium gaan staan om te zingen. Ik denk ook dat de andere gasten in kroegen blij zijn dat ik dat niet doe haha. Maar Taryn doet het wél en ze wint ook nog eens! Hoe tof is dat?! Ik ben wel een klein beetje jaloers.

Helaas voor Taryn krijgt ze een enorme paniekaanval als ze haar prijs moet komen ophalen en ze vlucht van het podium. Als een echte Assepoester verliest ze haar schoen en als een echte prins komt knappe man (uiteraard, anders kan het ook geen prins zijn haha) haar achterna mét haar schoen. Ze raken aan de praat en Taryn stelt voor om een drankje te doen, maar zodra ze zich omdraait is de vreemdeling, Lucas, verdwenen.

Vervolgens maken we kennis met Shaw Miller, of Lucas Shaw, afhankelijk van hoe hij zich voorstelt. Al die jaren geleden was het zijn kleine broertje die het vuur opende op zijn klas- en schoolgenoten. En na al die jaren loopt Shaw er nogs teeds mee rond. Met de schuldgevoelens, met de pers die hem achterna zit, met zijn eigen verleden. Hij probeert zich schuil te houden en gebruikt een andere naam. Hij blijft nergens lang en een relatie met een vrouw? Dat zit er zéker niet in.

In de eerste zeven hoofdstukken hebben wij onze hoofdrolspelers al ontmoet én ze hebben elkaar ook al ontmoet. Ze weten uiteraard alleen nog niet van elkaar dat ze de hoofdrolspelers zijn.

  • Wat vinden jullie van de ontmoeten tussen Taryn/Jamez met een z en Shaw/Lucas? Hebben jullie ook wel eens zulke ontmoetingen gehad? En dan vooral; hebben jullie ook wel eens zulke ontmoetingen gehad na een rampzalige date?
  • Wat vinden jullie van Taryns werk? Vinden jullie het goed wat ze doet, zich zo op de schietpartij richten of zouden jullie het juist achter je laten als je in haar positie zou zitten?
  • Wat vinden jullie van Shaw/Lucas? Heftig dat hij de broer van de schutter is of moeten we hem “gewoon” als Shaw zien en niet als ‘de broer van…’?

Ik ben heel benieuwd hoe jullie deze eerste zeven hoofdstukken hebben ervaren en wat verwachten jullie voor het vervolg? Ik kan in ieder geval niet wachten om verder te lezen. Jullie horen weer van me op 12 september. Tot dan!

Liefs,

Véronique

>