Z&K Leesclub #3: ‘Zij die vecht’ – Blog 3

18-09-2020

Things are looking up

Hallo lieve lezers,

Welkom bij de derde blog voor onze derde Z&K Readalong. We zijn ondertussen op driekwart van Zij die vecht, het aangrijpende verhaal over Taryn Landry, die tijdens de schietpartij op Long Acre High haar zus verloor.

Let op: deze blog bevat spoilers voor Zij die vecht (t/m hoofdstuk 21).

De afgelopen weken lazen we over Taryns lezen veertien jaar na de schietpartij. Hoe zij zich inzet voor het opstellen van een programma voor scholen tegen schoolgeweld. Hoe ze onderzoek doet naar alles wat met dit soort geweld te maken heeft, hoe ze haar gehele leven opzij zet om zich aan dit onderzoek te wijden en de belofte die ze aan haar zus en ouders gemaakt heeft waar te maken.

Daarnaast ontmoette we ook Shaw, die zich voordoet als Lucas. Hij is de oudere broer van Joseph, een van de schutters van de Long Acre-schietpartij. Veertien jaar geleden was hij hard op weg naar de Olympische Spelen, maar het drama dat zijn broertje veroorzaakte gooide roet in dat eten. Hij werd in de pers afgeschilderd als net zo agressief en gevaarlijk. Hij vertrok uit Long Acre, veranderde zijn naam en begon een nieuw leven.

Deze twee mensen, die verbonden zijn door tragedie, maar verder niets met elkaar gemeen hebben, komen elkaar op een willekeurige avond in een willekeurige bar tegen, wat de deur open zet voor een geheel nieuw verhaal dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. We lazen de afgelopen week de hoofdstukken 15 t/m 21 van dit verhaal.

De hoofdstukken van deze week bevatte voor mij eigenlijk twee écht belangrijke elementen. Het eerste is Taryns onwil om op te geven. Het schoolbestuur heeft haar programma dan wel afgewezen, maar dat betekent niet dat ze het in de ijskast moet zetten. Taryns brein maakt overuren, waar ze gelukkig tijdens haar sabbatical alle tijd voor heeft, en besluit om zélf het programma op poten te zetten. Het enige wat ze daarvoor nodig heeft? geld. Heel. Veel. Geld. Ze besluit een campagne op te zetten met video's van overlevenden en nabestaanden, om de impact die zo’n schietpartij heeft te laten zien. Zo hoopt ze dat mensen geld willen doneren aan het programma. Taryn werkt keihard. Ze organiseert zelfs een evenement bij de sportschool van Shaw en Rivers, wat uitloopt op een enorm succes. Ik heb bewondering voor Taryn. Dit is haar levenswerk, en daarom geeft ze niet op.

  • Wat vinden jullie van Taryn hierin? Zouden jullie zelf ook zo doorzetten zoals Taryn? Hoe zouden jullie het aanpakken?

Het tweede grote ding is wat bij betreft de date met Shaw. Het begint als een gewone date, waarna ze terug gaan de kroeg waar ze elkaar ontmoet hebben. Het is die avond Country Duetten Karaokeavond. Daar moeten ze aan mee doen uiteraard en ze hebben het grootste plezier van de wereld. Waarna ze niet meer van elkaar kunnen afblijven. Ze zetten het plezier van het karaoke’en al snel door in Shaws huis. Blijkbaar maakten Taryn en Shaw zoveel lawaai want middenin hun vrijpartij stond Rivers ineens midden in de kamer. Oh, wat heerlijk. Ik heb me echt kapot gelachen. Waarna Shaw een hele preek krijgt van Rivers, dat hij het niet moet doen en het haar niet aan kan doen, en ergens vraag ik me af of Rivers gelijk heeft.

  • Zouden jullie met Shaw op date gegaan zijn, wanneer je weet dat hij de broer van is? Waarom zou Taryn het wel doen? Zou ze al verliefd zijn op Shaw?
  • En wat vinden jullie dan van RIvers die ineens midden in de kamer stond omdat hij dacht dat Shaw een hartaanval had? Zijn jullie het eens met Rivers preek of moet hij zich er niet mee bemoeien?

Het leven van Taryn en Shaw lijkt er zeker wat gemakkelijker op te worden. Ze hebben het fijn met elkaar, Taryn heeft eindelijk weer wat hoop voor haar programma en Shaw hoeft niet meer tegen Taryn te liegen over wie hij is. Het gaat haast te goed en ik vraag me dan ook af of de bom nog gaat barsten. Wat denken jullie?

De volgende, en tevens alweer laatste blog in deze readalong komt op 24 september online. De laatste blog zal gaan over de hoofdstukken 22 t/m het epiloog. Ik ben heel benieuwd hoe dit boek gaat aflopen.

Tot de 24e!

Liefs,

Véronique

>