Z&K Leesclub #3: ‘Zij die vecht’ – Blog 4

24-09-2020

Een emotionele achtbaan

Hey hallo,

Het is alweer de laatste dag van de Readalong voor Zij die vecht. Wat is het snel gegaan he? Maar dat komt denk ik ook door de fijne schrijfstijl van Roni Loren. Ondanks dat ze over een zwaar onderwerp schrijft, vlieg je door het verhaal. Hebben jullie dat ook zo ervaren? Of lezen jullie dit boek toch niet zo snel?

De afgelopen week lazen we de hoofdstukken 22 t/m het epiloog. Let op: deze blog kan spoilers voor Zij die vecht bevatten.

Weten jullie nog dat ik aan het einde van de vorige blog zei dat het allemaal zo goed ging met en tussen Taryn en Shaw en dat het haast té goed leek te gaan? Looks like I was right. Want jeetje, wat waren deze laatste hoofdstukken heftig zeg!

Het begon met een pregnancy scare, omdat Taryn en Shaw condooms gebruikt hadden die al drie jaar over de datum waren. Yikes. Maar gelukkig voor de twee, was het vals alarm en was Taryn niet zwanger. De volgende ochtend wordt Taryn ’s wakker gebeld door haar moeder die haar vraagt waar ze blijft. Ze zouden die ochtend gaan ontbijten en daarna naar de begraafplaats gaan: het is Nia’s (Taryns overleden zus) verjaardag en Taryn was het faliekant vergeten, omdat ze te druk was met Shaw. Ze besluit op dat moment dat ze Shaw er niet bij kan hebben, dat hij haar teveel afleidt, dat ze het te druk heeft, en vooral dat ze niet met hem thuis kan komen. Hij is en blijft de broer van de moordenaar van haar zus. En ze werd de avond daarvoor door de pregnancy scare op dat pijnlijke feit gedrukt. Ze maakt er een einde aan met Shaw en vertrekt.

  • Hoe vinden jullie het dat Taryn het nu ineens uitmaakt met Shaw? Ze wist toch van te voren wie hij was? Als “ze kant niet met hem thuiskomen” en excuus is, dan had ze toch nooit iets met hem moeten beginnen? Of komt het nu allemaal een beetje te dichtbij en kapt ze het daarom af? Wat denken jullie?

Taryn en Shaw hebben elkaar twee weken niet gezien of gesproken als er een reporter opduikt. Taryn heeft plaatselijk veel aandacht gekregen door haar videocampagne en nu is er een video opgedoken van haar en Shaw in de karaokebar en, jahoor, iemand heeft Shaw ook herkend. Het is het begin van een schandaal, want overlevende en zus van die strijdt tegen al dat geweld date met de broer van. Shaw wil alle schuld op hem nemen en probeert Taryn in paniek te bellen, maar hij krijgt geen gehoor. Shaw is ten einde raad en besluit om te vertrekken, weg uit Austin. Hij had dat plan toch al opgevat en hij had ook al een camper gekocht om in te kunnen wonen, maar die plannen worden nu allemaal wat versneld uitgevoerd.

Taryn daarentegen vertelt haar vriendinnen én haar ouders wie Shaw (voor hun heet hij nog steeds Lucas) echt is. Haar vriendinnen snappen het in eerste instantie niet, maar uiteindelijk steunen ze Taryn. Haar ouders zijn echter een ander verhaal. Die kunnen zich niet voorstellen dat hun enige overgebleven dochter vrijwillig het bed zou delen met de gewelddadige broer van de moordenaar van hun dochter. Dit laat grote wonden achter in de relatie tussen Taryn en haar ouders.

  • Wat vinden jullie van de aanpak van Shaw? Dat hij alle schuld op zich wil nemen en vervolgens wegvlucht? Dat hij niet eens meer bij Taryn langs gaat om gedag te zeggen maar gewoon met de noorderzon vertrekt?
  • En Taryn? Persoonlijk ben ik trots op haar dat ze het tegen haar vriendinnen en ouders heeft gezegd, maar wat vinden we van de reactie van haar ouders? Vinden we die normaal?

Precies wanneer Shaw denkt dat alle drama het hoogtepunt heeft bereikt en hij de schuld op zich moet nemen en zijn leven voorgoed voorbij is, wordt hij gebeld door de verslaggeefster dat ze zijn verhaal niet willen accepteren. Taryn heeft namelijk al een statement gegeven dat kaarsrecht tegenover het verhaal van Shaw staat. Hij kan z’n oren niet geloven. Waarom zou ze dit doen? haar carrière zo vergooien? Maar wanneer hij bij zijn camper aankomt, wacht hem daar een verrassing: Taryn. En Taryn is niet de enige verrassing; er is namelijk een tweede persoon: een baby-Taryn of baby-Shaw. Jawel mensen, Taryn is toch wel zwanger.

In het epiloog lezsen we nog over de nieuwe presentatie die Taryn houdt over haar programma. Deze keer vertelt ze geen droge cijfers en zijn er geen taaie statistieken, nee deze keer zijn er video’s van overlevenden van de schietpartij. En niet alleen dat, zelfs Shaw heeft een video gemaakt, om te vertellen hoe het is om als familie van te leven. Wat volgt zijn een hoop enthousiaste reacties en, ook al staat het niet beschreven, ga ik ervan uit dat Taryns programma een succes is/wordt. En als kers op de taart komen zelfs Taryns ouders langs die ook Shaw een kans willen geven en vinden dat ze hem te vroeg veroordeeld hebben. Yay! Eind goed, al goed.

  • Hadden jullie aan zien komen dat Taryn toch wel zwanger was? En dat ze 3,5 uur zou rijden op zoek naar Shaw?
  • En Taryns ouders? Wat vinden jullie ervan dat ze Shaw nu wel een kans willen geven? Waardoor komt het denken jullie dat ze bijgedraaid zijn?

Dat was het dan! De derde readalong zit er alweer op. Ik vond dit boek aangrijpender dan deel 2. Misschien omdat Taryn en Shaw, net als Liv en Finn in deel 1, allebei betrokken waren bij de schietpartij. Daardoor voelde dit boek voor mij meer beladen. Bij boek 2 had ik dit gevoel niet, bij boek 1 weer wel.

  • Hoe hebben jullie dat ervaren?
  • Wat vonden jullie van dit derde deel?
  • Welk deel is tot nu toe jullie favoriet? En waarom?

Het volgende, en tevens laatste boek, in de Long Acre-serie verschijnt op 1 oktober. Ook voor dit laatste boek zullen we weer een readalong organiseren. Hoe die eruit komt te zien is nog een verrassing. We horen graag jullie mening over deze readalong! Beviel deze jullie beter dan de vorige twee? Wat beviel wel en wat niet? Wat missen jullie en wat mogen we achter wegen laten? En hoe zit het met het leestempo?

Ik kan niet wachten tot het laatste boek, want in boek vier, Hij die vasthoudt, staat Kincaid centraal en Kincaid is mijn absolute favoriete personage in deze boeken. Ik ben zo benieuwd naar haar verhaal en hoop dat er voor haar ook een happily ever after in het verschiet ligt.

Doen jullie in oktober weer mee met de volgende Readalong?

Tot de volgende!

Liefs,

Véronique

>