Amarins over ‘Het torentje van Adelheid’

14-10-2021

Professor John Rudolf Thorbecke brengt regelmatig een bezoek aan gravin Henriëtte Solger in Dresden. Tijdens deze bezoeken besteedthij ook aandacht aan de drie dochters van de gravin. Vooral dochter Adelheid heeft al gauw zijn aandacht. Adelheid zelf roept op vierjarige leeftijd al dat ze gaat trouwen met de professor en dat ze zelf koningin wordt. Niemand neemt haar serieus. Na een aantal jaren de familie niet bezocht te hebben gaat Thorbecke in 1831 weer naar de familie. Hij wordt verliefd op de dan nog jonge Adelheid. Op de leeftijd van 19 jaar trouwt Adelheid met Thorbecke en gaat met hem in Nederland wonen. Hun gezamenlijke leven kan beginnen. Adelheid wordt zijn steun en toeverlaat in de politieke carrière van Thorbecke. Ondanks de mooie carrière gaat hun leven niet over rozen en kennen ze ook diepe dalen.

De hoofdpersonages uit het verhaal zijn door Visscher erg mooi uitgewerkt. Je leert ze goed kennen en voelt hun liefde voor elkaar. Adelheid is een bijzonder krachtig en sterke vrouw. Staat sterk en liefdevol naast haar man en runt daarbij het gezin. Thorbecke is een goede echtgenoot, maar ook een man die heel hard en onbegrepen over kan komen. Samen zijn ze een prachtig echtpaar waar de liefde vanaf straalt. Hun liefde wordt uiteindelijk bekroont met 6 kinderen.

Je kunt merken dat Marja Visscher goed onderzoek gedaan heeft naar de geschiedenis van het gezin Thorbecke. Visscher heeft een mooi stukje geschiedenis in een prima leesbare roman gegoten. Het verhaal pakt je meteen vanaf het begin. Je raakt al gauw verbonden met de personages waardoor je uiteindelijk door een aantal omstandigheden en belevenissen wordt geraakt. Doordat Visscher gebruik maakt van dialogen tussen de verschillende personages krijgt het boek diepgang en blijf je als lezer nieuwsgierig tot de laatste pagina.

Al met al een prachtige historische roman waar je als lezer kennis opdoet van een stukje Nederlandse geschiedenis. Aan het eind van het boek trakteert Visscher de lezer op een nawoord en verantwoording waaruit de waargebeurde geschiedenis blijkt. Een mooie toevoeging aan het slot van
het boek!

Dit boek is een aanrader voor lezers van historische romans, maar vooral voor lezers die meer willen weten van onze historie.

>