Anina over ‘Betoverend Toscane’

01-09-2021

Zeven bijzondere vrouwen op ontdekkingstocht in het schitterende Toscane

Betoverend Toscane vertelt het verhaal van zeven vrouwen die samen een cursus beeldhouwen volgen in het zonnige Toscane. Ze zijn allemaal anders, ze bevinden zich in verschillende leeftijdsfasen en gezinssituaties, maar ontmoeten elkaar in Italië en zo raken hun levens langzaam met elkaar verbonden. 

Cursusleidster Heidi, rouwende Suzan, vrolijke Margje, talentvolle Anouk, romantische Chloe, zelfstandige Baukje en lieve Tanja: ze komen allemaal voorbij in dit verhaal. De verschillende verhaallijnen wisselen elkaar in een snel tempo af, soms zelfs binnen één hoofdstuk. Dit maakte de overgangen soms wat groot en plotseling, maar zorgde ook voor veel vaart in het verhaal. 
Door de grote hoeveelheid personages wordt niet iedereen even goed uitgewerkt en blijven enkele personages wat oppervlakkig. Vooral over Heidi en Margje had ik wel wat meer willen weten. Andere personages daarentegen krijgen meer aandacht en hiermee voel je dan ook veel meer een band, zoals met Chloe en Suzan.

Je waant je door dit boek echt even in het prachtige Toscane: de omgeving wordt gedetailleerd en uitgebreid beschreven, waardoor je het landgoed en de heuvels zo voor je ziet. Het huis van de familie De Luca, het zwemband, het uitzicht: door de beeldende omschrijvingen komt het landschap echt tot leven. Heerlijk om op deze manier het vakantiegevoel nog even vast te houden. 

Er worden veel thema’s behandeld in dit verhaal: eenzaamheid, dromen najagen, het legenestsyndroom, het krijgen van kinderen en het volgen van je eigen pad zijn een greep uit de onderwerpen die de revue passeren. De grote hoeveelheid personages en thema’s zorgde er alleen wel voor dat niet alles even goed uitgewerkt kon worden en dat er daarom soms wat diepgang ontbrak. Dit vond ik jammer, want ik denk dat het beperken van de thema’s het verhaal een diepere laag had kunnen geven. 

De schrijfstijl is vlot en leest fijn weg. Het verhaal wordt verteld vanuit een alwetend verteller en dit zorgt ervoor dat je veel informatie krijgt, maar een stukje spanning soms ontbreekt. 
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Toscane, maar vertelt ook hoe de levens van de vrouwen er na de reis uitzien. Dit vond ik persoonlijk heel leuk, omdat het verblijf in Toscane nieuwe inzichten geeft en je daarna leest wat de vrouwen daadwerkelijk doen met deze nieuwe ideeën. Het einde is niet verrassend, maar geeft wel een heel fijn gevoel als je het boek hebt dichtgeslagen. Dit einde wenste je voor alle personages! 

Kortom: een fijne feelgood om nog even van te genieten in het zonnetje. Een roman waar je zo doorheen vliegt en waarmee je je een paar uurtjes in Toscane waant!

>