Antoinette over ‘Vrijgevochten’

11-05-2021

Femke Roobol staat bekend om haar mooie historische romans. Met Vrijgevochten brengt ze haar nieuwste boek op de markt, wat gelijk het begin is van de serie De kleine revolutie.

Het verhaal wordt vertelt in chronologische volgorde. Het verhaal start in 1773 in Leiden en eindigt in Frankrijk in december 1787. Cornelia en Severijn zijn al van kinds af aan bevriend, al vind de vader van Severijn dit steeds ongepaster door de klassenverschillen. Severijn is van goede komaf en Cornelia niet. Zij woont bij haar grootvader nadat haar ouders zijn overleden. Ze helpt hem in de drukkerij en in de huishouding.

Waar Cornelia, wanneer ze ouder wordt, geïnteresseerd raakt in de politiek, wordt Severijn door zijn vader naar Engeland gestuurd voor zijn gedrag en zijn studie Severijns drankmisbruik brengt hem in Leiden steeds meer in de problemen. Zal hij in Engeland hier wel vanaf kunnen blijven? De twee zien elkaar lange tijd niet, maar wanneer Severijn terugkeert, zien de twee elkaar weer geregeld. Toch is er veel veranderd. Zo heeft Laurens Poelman interesse in Cornelia en weet hij haar voor zijn karretje te spannen. Wanneer Cornelia ziek raakt en Severijn in de problemen raakt als hij haar wilt helpen, lijken de twee elkaar weer uit het oog te verliezen. Maar zal Cornelia het überhaupt wel overleven?

Vrijgevochten is een prachtige en onderhoudende historische roman die van begin tot eind boeit. Ondanks dat het boek niet veel personages kent, klopt het geheel volledig. Toen ik eenmaal het boek opensloeg, wilde ik ook verder lezen om te weten hoe het zou eindigen. Het verhaal leeft en laat de lezer zich wanen in deze periode en de gebeurtenissen.

Roobol heeft een fijne en vlotte schrijfstijl, die ook nog eens overtuigend leest. Ze heeft oog voor detail, zonder daar ellenlange passages aan te wijden. De hoofdstukken zijn vrij lang en worden afwisselend geschreven vanuit Severijn en Cornelia. Doordat je ze echt leert kennen, blijven deze twee hoofdpersonen interessant. Het einde van dit boek is prachtig, maar het is ook een einde dat de lezer laat hopen op een heel snel vervolg in De kleine revolutie serie. Hoe zal het verhaal verder gaan?

Voor mij is Vrijgevochten een boek die mij verwachtingen volledig heeft ingewilligd. Het is een roman over liefde, hoop, vriendschap en leugens. Maar ook een boek over overleven, ziektes, alcoholverslaving en politiek. Roobol laat zien dat ze het verleden in een prachtige roman kan gieten en de lezer laat genieten van een paar heerlijke leesuurtjes en laat smachten naar het vervolg in deze serie.

Sterren: ⭐⭐⭐⭐

>