Heleen over ‘Het torentje van Adelheid’

20-10-2021

Marja staat bekend om haar historische romans, waarvan ik er al een aantal heb gelezen. Met Het torentje van Adelheid heeft ze het verhaal geschreven over de echtgenote van Thorbecke en hun leven samen. Ik ben onder de indruk van het onderzoekswerk dat ze daarvoor heeft gedaan en de manier waarop ze al deze kennis en feiten omzet in een goed leesbare roman. Ze doet hierin niet voor een historicus onder en in die zin vind ik het niveau van haar boeken hoger worden. De schrijfster heeft er hele geloofwaardige en menselijke dialogen en gevoelens in verweven, waarmee ze de personages mooi tot leven wekt. Ondanks die aandacht voor emotie en worsteling voelt het boek met momenten wat afstandelijk aan. Omdat ik dat bij de tijdsgeest vind passen, is dat niet storend. Ik heb genoten van deze historische roman.

Thorbecke is professor en schrijft brieven aan een jonge weduwe. In Duitsland ontmoet hij haar gezin en raakt geraakt door de ontwapende vierjarige Adelheid. Adelheid vertelt hem dat hij haar prins is en dat ze later met hem mee zal gaan. Als Adelheid zeventien jaar is, ontmoeten ze elkaar weer. Thorbecke is ervan overtuigd dat Adelheid zijn echtgenote zal worden. Het leeftijdsverschil lijkt voor sommigen onoverkomelijk.

Het boek behandelt de ontwikkeling van hun relatie, de start van hun gezinsleven met op de achtergrond de politieke carrière van Thorbecke, waar Adelheid een steeds grotere ondersteunende rol bij aanneemt. Naast het genieten van het verhaal, dat leest als een roman, is het als lezer ook prettig om de correcte historische gebeurtenissen mee te maken en te ontdekken hoe deze Thorbecke, bekend van straatnamen en als grondlegger van de Grondwet, een mens van vlees en bloed was. De tijdgeest, de politieke strubbelingen, reacties in de maatschappij en de opvoeding van kinderen in de gegoede kringen komen aan bod. Ook leuk om te lezen over Koning Willem III en zijn echtgenote Sophie.

Met het nawoord, bronnen en verantwoording als het gaat om de historische feiten is dit boek helemaal af.

>