Ine over ‘Retourtje Elzas’

06-09-2021

Een jaar vrijaf nemen van je werk om rond te reizen? Dat is precies wat Jany van plan is tot haar vriendin Lydia haar opbelt. Lydia is samen met haar man Ruud een vakantieverblijf begonnen in de Elzas toen het noodlot toesloeg: een banaal ongeval, waardoor Ruud even niet meer op volle kracht aan de slag kan. Of Jany enkele weken kan komen helpen?

Retourtje Elzas van Margreet Maljers begint met een eenvoudige probleemstelling die meteen al heel goed laat zien hoe de verhouding binnen de vriendschap tussen Jany en Lydia ligt: hoewel Lydia de hulpvrager is, komt ze vrij dominant over en weet ze het zo te keren dat ze eigenlijk Jany een plezier doet. Jany, goedzak als ze is, durft eigenlijk niet in te gaan tegen haar vriendin, maar besluit om eenmaal ter plaatse wel haar grenzen te stellen.

In de Oase, het vakantieverblijf van Ruud en Lydia, is Jany heel geliefd bij de gasten, zowel bij de volwassenen (waaronder 1 in het bijzonder) als bij de kinderen (aan wie ze extra aandacht besteed zodat ze een fijne en liefdevolle vakantie beleven). Dankzij haar opmerkzaamheid weet ze uiteindelijk een drama te voorkomen.

Margreet Maljers is een kei in het schetsen van levendige personages. Je kunt je zo het personage van de dominante Lydia als dat van de warme Jany of dat van de pientere Penny voorstellen. De roman die ze heeft uitgedacht, is origineel, en komt vooral vanaf de tweede helft goed op gang. Toch zet de auteur soms belangrijke verhaallijnen wat weinig in de verf, bijvoorbeeld die tussen Bernd en Jany of die van Dave. Daardoor blijft de lezer soms wat op zijn honger zitten en komt het verhaal af en toe ongeloofwaardig over. Iets wat ook nog sterker uitgewerkt mocht worden, waren sommige dialogen. De auteur wil de roman vlot laten klinken en kiest vaak voor korte zinnen tussen de verschillende personages. Hierdoor krijgen de dialogen soms een horterig karakter, waardoor het leestempo net stokt. Desalniettemin brengt Margreet Maljers verfrissende ideeën in het feelgoodlandschap en weet ze op een fijne manier de spanning in haar verhaal op te bouwen.

Dank aan @zomerkeuning voor het recensie-exemplaar!

>