Ingrid over ‘Vrijgevochten’

11-05-2021

Een (onmogelijke) vriendschap in historisch Leiden

Van Uitgeverij Zomer&Keuning ontving ik een recensie-exemplaar van dit boek van Femke Roobol.

In het Leiden van 1773 ontmoeten Cornelia en Severijn elkaar en worden beste vrienden. Tien jaar later vindt Severijns vader het niet gepast dat zijn zoon, die uit een gegoede familie komt en voor arts studeert, omgaat met de kleindochter van een drukker en stuurt hem naar Engeland. Als hij naar jaren terugkomt, heeft Cornelia zich aangesloten bij de patriotten en Severijn wil geen kant kiezen. Hun, eens zo sterke en hechte, band is compleet veranderd.

Het verhaal speelt zich af in Leiden vanaf 1783 in een roerige tijd waarbij de patriotten strijden tegen de orangisten om de stadhouder Willem V van de troon te stoten. Het Leiden van eind 18e eeuw, maar ook London, zijn zo beschreven alsof je er zelf rondloopt. Ook de omstandigheden en gebruiken van die tijd zijn goed en soms beeldend beschreven. Naarmate het verhaal vordert, ga je steeds meer meeleven met Cornelia en Severijn. De moeilijkheden en de innerlijke strijd waar ze allebei, zowel individueel als samen, doorheen moeten, voel je ook en je hoopt zo erg dat het goed gaat komen. Het is knap dat een auteur je zo mee kan laten voelen met het wel en wee van deze hoofdpersonen. Femke heeft het zelf heel mooi omschreven: "Het verlies en de pijn om wat had kunnen zijn, is volgens mij net zo groot als jullie relatie fantastisch was geweest. Soms kun je nog harder rouwen om iets wat er nooit is geweest."

Ik kende de boeken van Femke Roobol nog niet, maar dit boek heeft me zeker niet teleurgesteld. Het duurde even voor dat het boek me écht te pakken had, maar toen dat gebeurde wilde ik het niet meer wegleggen. Ik wil weten hoe het met hen verder gaat; laat de volgende delen maar doorkomen.

Nogmaals bedankt.

Sterren: ⭐⭐⭐⭐

>