Irene over ‘Vrijgevochten’

11-05-2021

Vrijgevochten is een historische roman die prettig wegleest. Centraal staat het verhaal van Cornelia en Severijn die al vanaf hun kinderjaren bevriend zijn. Tegen het decor van Leiden en de revolutie van 1783 wordt je meegevoerd in hun leven van elke dag.
 
De vriendschap van Cornelia en Severijn verloopt niet zonder complicaties door een groot standsverschil. Cornelia werkt elke dag hard om de drukkerij van haar opa draaiende te houden terwijl Severijn geneeskunde studeert en in hele andere kringen verkeert. Ze onderhouden al die jaren nauw contact totdat Severijn door zijn vader voor een aantal jaren naar het buitenland gestuurd wordt in een poging hen uit elkaar te drijven. Tijdens deze verwijdering gaat ook het politieke aspect een rol spelen.
 
Door het hele boek heen is er veel oog voor detail waardoor je letterlijk op sleeptouw genomen wordt door het Leiden van 1783. Omdat ik, net zoals de schrijfster, hier ook mijn studententijd doorbracht, was het heel leuk om alle bekende plekken in Leiden tegen te komen maar nu in historisch perspectief. Het nodigt zelfs uit Leiden weer te verkennen en de plekken op te zoeken die in het verhaal beschreven worden!

Met grote zorgvuldigheid en op zeer beeldende wijze wordt dit verhaal verteld waardoor je al heel snel begaan bent met het lot van de hoofdpersonen en sympathie voor hen opvat. Vrijgevochten als wij zijn, had je hen een communicatiecursus gegund, zodat alles wat steeds onuitgesproken blijft veel eerder duidelijk wordt. Dit had nooit zo’n mooi verhaal opgeleverd maar komt doordat je intens gaat meeleven met Cornelia en Severijn en ze zou willen influisteren om andere keuzes te maken. Dit moet opgevat worden als een groot compliment aan de schrijfster!  

Vrijgevochten is het eerste deel in het tweeluik De Kleine Revolutie, ik kijk alvast uit naar deel twee!

Sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐

>