Patricia over ‘Betoverend Toscane’

02-09-2021

Voor @zomerkeuning mocht ik dit boek lezen. Eentje waar ik door de setting helemaal zin in had (en dat nog eens in combinatie met lekker weer).

De cover.. die schreeuwt toch Italië?! De prachtige kleuren, het landschap, het huis en niet te vergeten de olijftakken. Toen ik hem zag wilde ik erin stappen (en stiekem de vrouw inhalen) om naar het huis te gaan. Om daar te genieten van alles wat Italië te bieden heeft. Het past ook helemaal bij de setting van het boek en zo kwam het verhaal, voor mij, nog meer tot leven!

In het verhaal worden zeven verschillende vrouwen gevolgd. Verschillend in leeftijd. Elk met eigen struggles en redenen waarom zij naar Toscane zijn gekomen voor een beeldhouwcursus. De struggles zijn realistisch waardoor de vrouwen echt aanvoelen. Het zijn alledaagse dingen waar wij misschien niet altijd bij stilstaan, maar die een enorme impact op ons functioneren kunnen hebben. Een aantal thema’s die o.a. voorbij komen zijn: het legenestsyndroom, verlies, eenzaamheid en najagen van dromen.

Voor mij was er wel iets teveel. Er waren teveel thema’s en teveel personages. Hierdoor bleven sommige vrouwen wat meer op afstand. Ondanks de informatie die ik van elk had gekregen. Het miste toch een bepaalde diepgang om die band mee te scheppen. Jammer! Misschien had dit ook te maken met het feit dat er binnen één hoofdstuk meerdere personages voorbij kwamen. Dan zat ik net helemaal in het stukje van Chloë en begon het verhaal van Fenna opeens. Met minder personages had er misschien wat meer balans in kunnen zitten.

De grootste uitschieter, en voor mij ook de belangrijkste, vond ik de onderlinge band tussen alle vrouwen. De vriendschap die werd opgebouwd en zorgzaamheid naar elkaar toe, vond ik de mooiste boodschap van allemaal! Iets wat er voor mij gedurende het boek steeds uit bleef springen.

De schrijfstijl leest fijn weg, is vlot en gedetailleerd. Want details.. die waren er zeker. Als je door de cover jezelf nog niet in Italië waande, dan toch zeker wel door de beschrijvingen van de schrijfster. Ze heeft hiervoor echt de tijd genomen! Het leek soms als een film aan mij voorbij te gaan. Door de vorm van een alwetend verteller kreeg ik veel informatie, alleen miste er een stukje actie/spanning. Want het verhaal kabbelde rustig voort. Het heeft vrij korte hoofdstukken, maar dat maakte dat ik er toch steeds nog één wilde lezen (en nog één etc.) waardoor de schrijfster mijn aandacht wel vast kon houden.

Het is een heerlijk boek om een middag mee in de zon te zitten en jezelf voor een momentje op vakantie te wanen. Er is niet veel actie/spanning, maar de vriendschap staat als een paal boven water ☆☆☆

Bedankt Zomer & Keuning voor dit recensie-exemplaar!

>