Penny over ‘Vrijgevochten’

04-05-2021

"Prachtige historische roman over verwarrende liefde in de Pruikentijd"

Sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐

Vrijgevochten is het eerste deel in een serie van twee boeken. Het verhaal speelt zich af in de Pruikentijd in het jaar 1783. Severijn en Cornelia wonen beiden in Leiden en hebben een nogal wat ongepaste vriendschap voor die tijd. Toch kennen ze elkaar al vanaf jonge leeftijd. Enige probleem: Severijn heeft een hogere stand dan Cornelia. Dus naarmate ze ouder worden proberen de familieleden er alles aan te doen om de - steeds diepere - vriendschap tussen de twee te verbieden. Severijn wordt - mede door zijn drankgebruik - uiteindelijk naar Londen gestuurd en kan daar aan de slag als arts. Als hij weg is sluit Cornelia zich aan bij de patriotten en wanneer Severijn terugkeert is zij compleet verandert.

In het begin moet je even inkomen in het verhaal: het zijn lange hoofdstukken en het is wat inkomen wie wie is. De zinnen zijn vrij lang en bevatten veel beschrijvende details. Dit heeft een voor- en een nadeel: je moet wat wennen aan de schrijfstijl, maar als je eenmaal gewend bent zie je gewoon haast voor je wat er afspeelt in het jaar 1783. Vrijgevochten begint middenin het verhaal en daardoor ben je nog wat zoekende. Dit komt gelukkig snel goed. Bijzonder is dat Femke Roobol de Pruikentijd echt tot in de detail heeft verwerkt in kleine dingen: de jeukende pruiken van de mannen bijvoorbeeld. Dit komt meerdere keren terug en daardoor heb je het hele boek écht het gevoel dat je je in deze tijd begeeft.

Ondanks dat het wat inkomen was, leer je de personages vrij snel kennen: de hechte vriendschap tussen Severijn en Cornelia is voelbaar en de zoektocht of er liefde is tussen de twee, is erg goed uitgewerkt. Ook hun verwarring over wat ze nu voor elkaar voelen is erg realistisch en helemaal in die tijd past dat hun omgeving hun vriendschap en liefde voor elkaar afkeurt.

De omgeving waarin het zich afspeelt - het Leiden van vroeger, maar ook het rijkere Londen - is erg beeldend beschreven. Je waant je in de Pruikentijd en Femke Roobol neemt je aan de hand mee in de strijd die er speelt tussen de Oranjegezinden en de Patriotten. Er is erg goed research gedaan naar het verleden en hoe Wilhelmina en de losbandige stadhouder Willem V leefden én hoe zij aanhangers hadden, maar ook net zoveel tegenstanders. Een prachtige verhaallijn is dan ook wanneer de hoofdpersonages in aanraking komen met het verzet tegen het Koningshuis.

Je kunt gewoon echt niet wachten om verder te lezen. Het voelbare gemis en de liefde tussen Severijn en Cornelia wanneer zij gescheiden worden, is prachtig beschreven. Ook de alcoholverslaving van Severijn en de moeite die het hem keer op keer kost om van de drank af te blijven is levensecht. De kracht van Vrijgevochten is de liefde van de personages die in de meest slechte tijden voor elkaar klaarstaan. Prachtig beschreven met de roerige geschiedenis van Nederland die zich op de achtergrond afspeelt: de ziekten en de medische wereld en het gevecht voor en tegen het Koningshuis. Nog even met smart wachten tot het tweede deel uitkomt om te weten hoe het verder gaat met Severijn en Cornelia.

>