Shemène over ‘Vrijgevochten’

11-05-2021

Vrijgevochten

Vrijgevochten is een historische roman die zich afspeelt in Leiden in 1783. Cornelia en Severijn zijn al jaren goed bevriend alleen is Severijns vader het hier niet mee eens. Hij besluit om zijn zoon naar familie in Engeland te sturen. Als Severijn jaren later terug komt, is er veel veranderd tussen hem en Cornelia.

Door het boek heen lees je over de ontwikkelingen van hun vriendschap maar ook over beide individuen apart. Zo is Severijn bezig om arts te worden, en Cornelia sluit zich aan bij de patriotten. Hun band word zo goed en ruim beschreven dat je met hun mee gaat voelen. Zo voel je de hechte band en zorg voor elkaar maar ook het gemis als ze worden gescheiden.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Leiden en Londen. Dit wordt zo goed beschreven, dat je het gevoel krijgt dat je zelf onderdeel bent van die wereld. De tijd word ook goed beschreven. Zo lees je bijvoorbeeld meerdere malen door het boek heen over de jeukende pruiken en zijn de pokken ook een belangrijk onderwerp van het verhaal.

 Ik had nog nooit eerder iets gelezen van Femke Roobol. In het begin moest ik daarom ook even wennen aan de schrijfstijl. Na 4 hoofdstukken zat ik er compleet in en heb ik het boek niet meer kunnen wegleggen totdat hij uit was. Ik kan niet wachten tot het tweede deel uit komt. Ik wil weten hoe het afloopt tussen Cornelia en Severijn.

Sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐
>