Simone over ‘Vrijgevochten’

11-05-2021

Waar gaat het boek over

De proloog van het verhaal beschrijft de ontmoeting en het begin van de vriendschap tussen Severijn en Cornelia. Het is 1773 en ze zijn 10 en 8 jaar oud.

Het verdere verhaal speelt grotendeels is Nederland tussen 1782 en 1785. Cornelia en Severijn zijn nog steeds vrienden. Het is een bijzondere vriendschap. Severijn komt uit een rijke familie. Zijn moeder leeft niet meer, ze is overleden aan de pokken. Zijn vader is een norse, afstandelijke man die vaak teveel drank drinkt.

Cornelia haar beide ouders leven niet meer. Ze woont bij haar opa, die een drukkerij heeft.

Severijn wil arts worden, maar ook hij heeft een drankprobleem. Cornelia blijft aan zijn zijde. Maar dan steekt Severijns vader een stokje voor zijn gedrag én zijn vriendschap met Cornelia. De afstand tussen Severijn en Cornelia wordt letterlijk en figuurlijk groter. Hoe heeft dit invloed op hun vriendschap? En durven zij hun ware gevoelens naar elkaar te uiten.

Mijn mening

Dit boek is het eerste deel van het tweeluik De kleine revolutie. Ik vond het een prachtig verhaal en heb er erg van genoten. In de tijd waarin het speelt heersten er nog veel ziektes die nu niet meer bestaan of gewoon goed behandelbaar zijn. En de hygiëne was vaak ver te zoeken. Aan de ene kant alweer lang geleden en soms onvoorstelbaar en aan de andere kant deels ook actueel met het coronavirus waar we nu mee te maken hebben.

Het politieke stuk van het verhaal vond ik soms wat lastig te begrijpen, omdat ik hier geen kennis over heb. Ondanks dat was het verhaal goed te volgen en heb ik er erg van genoten. Je leert Severijn en Cornelia goed kennen en hoewel zij hun gevoelens voor elkaar niet uitspreken, kun je het als lezer wel voelen. Ik ben heel benieuwd hoe hun verhaal verder gaat en ik ga ook zeker het volgende deel lezen.

Sterren: ⭐⭐⭐⭐

>