Wilnanda over ‘Retourtje Elzas’

26-08-2021

Een prachtig meeslepend verhaal

Als je het boek in je handen neemt dan geeft de afbeelding op de voorkant van het boek al een heel zomers vakantieachtige gevoel. Door daar alleen nog maar naar te kijken waan je jezelf al een beetje in de Elzas. De streek die in het verhaal ook ruimschoots aanbod komt in de vorm van een stukje geschiedenis over bijvoorbeeld een mogelijke verschijning van Maria in de omgeving. Maar ook over allerlei plaatsen in de omgeving. Dit is echt een fijne toevoeging aan het verhaal . Het zorgt ervoor dat je als lezer nog meer meegezogen of een diepere verbinding krijgt. Net of jezelf aan het genieten bent van een vakantie in de Elzas.

Het verhaal gaat over Jany. Een hele lieve behulpzame vrouw die genoeg geld gespaard heeft om een jaar vrij af te nemen van haar werk. Een Sabbatical te nemen en van plan is om een wereldreis te maken en in ieder geval op weg te gaan naar Santiago de Compostella. Echter word door een telefoontje alles anders. Haar oude schoolvriendin Lydia belt met een dringende vraag. Haar man Ruud heeft een ongeluk gehad en kan onmogelijk helpen met hun gastenverblijf een B&B en vakantiebungalows. Omdat ze weet dat Jany een sabbatical heeft genomen denkt Lydia die kan mooi komen helpen.

Jany hapt niet gelijk toe mede door het toch wat dwingende karakter van haar vriendin. Ze weet nog van vroeger dat ze altijd makkelijk mensen voor haar karretje kan spannen. Toch besluit Jany om te gaan maar wel onder voorwaarde dat ze ook de tijd en gelegenheid krijgt om de mooie omgeving van de Elzas. Niet wetende dat het voor haar en de andere personages in de boek heel wat te weeg brengt en er ingrijpende maar ook hele mooie gebeurtenissen voorvallen die voor meerdere mensen (waaronder Jany) een grote verandering zal zijn in hun leven.

Tijdens het lezen verbaasde ik mij over het feit dat ik (ondanks dat het maar een boek is). Mij echt vreselijk irriteerde aan het gedrag van Lydia en haar moeder. Dat wil zeggen dat de auteur Margreet Maljers dit op een voortreffelijke manier heeft geschreven. Ook de andere personages zijn zo goed en mooi geschreven dat je ze direct in je hart sluit en met ze meeleeft.

Ik heb het hele boek verhaal in een keer achter elkaar uitgelezen. Als je begint wil je het in een keer uitlezen  en weten hoe het afloopt. In een mooie verhaallijn waarin echt van alles gebeurd zoals bijvoorbeeld het toch wat spannende stuk in het verhaal rondom Conny en Dave en hun dochter Penny. Maar het is een echte Feel good roman. Een prachtig boek wat ik van harte aan iedereen aan kan bevelen. Daarom geef ik vijf sterren aan dit boek.

>