Giftguide historische romans

Vrijgevochten

Femke Roobols historische roman Vrijgevochten speelt zich af in Leiden in 1783. Cornelia en Severijn zijn al jaren vrienden. Severijns vader vindt de vriendschap ongepast, onder andere door de standsverschillen, en stuurt zijn zoon naar Engeland in een poging het paar uit elkaar te houden. Als Severijn eenmaal terugkomt, is er veel veranderd. Cornelia heeft interesse opgevat voor politiek en sluit zich aan bij de patriotten. Hun eens zo hechte band is onherkenbaar veranderd en dat zit Severijn dwars. Hij wil geen kant kiezen, maar hij wil ook Cornelia niet verliezen.

Vrijgevochten is het eerste deel in Femke Roobols indrukwekkende historische serie De kleine revolutie. Eerder verschenen van haar De laatste winter, Tulpenliefde en De erfenis van Mozart’.

Het torentje van Adelheid

In Het torentje van Adelheid bezoekt Johan Rudolf Thorbecke de weduwe gravin Henriëtte Solger in Dresden. Haar dan vierjarige dochtertje Adelheid wordt door hem voorgelezen en roept: ‘Later trouw ik met de professor en word ik koningin van Nederland.’ In 1833 bezoekt Thorbecke de familie opnieuw en wordt hij, tot teleurstelling van moeder Henriëtte, verliefd op de dan zestienjarige Adelheid. Het wordt Thorbecke niet gemakkelijk gemaakt. De toeziend voogden laten haar niet zomaar los. Na twee jaar wachten trouwen zij en leven een gelukkig leven waarbij Adelheid zeer geïnteresseerd is in zijn politieke carrière. Toch kent hun leven samen ook pikzwarte momenten en moeten zij vechten om die te boven te komen.

Tulpenliefde

Tulpenliefde is een boeiende historische roman over de tulpengekte in de Gouden Eeuw en over Judith Leyster (1609-1660), de eerste beroemde vrouwelijke schilder uit Haarlem. Haarlem, 1635. Hester Falliaert heeft een uitzonderlijk schilderstalent. Als ze haar vader verliest aan de pest, trekt ze in bij Judith Leyster, de enige vrouwelijke schilder in de stad. Wanneer Judith en haar man verhuizen, is Hester genoodzaakt te trouwen, maar het is geen gelukkig huwelijk. Ondertussen zit de tulpenhandel in de lift waardoor Hester en haar man een rijk bestaan hebben. Geld maakt echter niet gelukkig en Hester bedenkt een uitweg uit haar huwelijk om haar dromen waar te maken.

Tulpenliefde is het verhaal van Hester, een sterke, talentvolle vrouw en haar hechte vriendschap met Judith Leyster. Femke Roobol schrijft met veel gevoel over de liefde en de hebzucht in de Gouden Eeuw en laat in deze historische roman het oude Haarlem herleven.

Het huis met de rode luiken

Marja Visscher, succesvol auteur van onder meer De dame van het Voorhout en Het torentje van Adelheid, schreef met Het huis met de rode luiken een aangrijpende historische roman gesitueerd in Hattem. Aleida van Vlierden, dochter van een beroepsmilitair, krijgt als 19-jarige een liefdesaffaire met advocaat Herman Willem Daendels, zoon uit een geslacht van stadsbestuurders. Daar hun families lijnrecht tegenover elkaar staan, wordt hun liefde verboden. Ze vlucht met hem naar Duitsland, maar al snel wordt Aleida's liefdesgeluk verstoord. Ze krijgt spijt als ze Hermans ware aard leert kennen, maar wat kan ze nu doen?

Marja Visscher portretteert in Het huis met de rode luiken opnieuw een indrukwekkende historische vrouw. Eerder verscheen van haar onder andere De dame van het Voorhout en Het torentje van Adelheid.

De laatste winter

Winter 1944. De Amsterdamse Anna Verbeek in De laatste winter van Femke Roobol vecht met haar moeder en jongere zusje tegen de honger. Er is haast geen voedsel en brandstof meer in de stad. Bovendien maakt ze zich grote zorgen om haar jongere broer Maarten, die bij de razzia in Putten is opgepakt en weggevoerd in een trein. Ook na de bevrijding ontbreekt elk bericht. Maar dan komt Anna op het spoor van een jongen die het concentratiekamp Neuengamme heeft overleefd en sprekend op haar broer lijkt... 

Wat is er met Maarten gebeurd? De laatste winter van Femke Roobol is een aangrijpend verhaal van de zoektocht van een jonge vrouw naar haar verdwenen broer.

Het meisje uit de Mandenmakkerssteeg

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg is een historische roman van Marja Visscher. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje? De jonge Leentje is vastbesloten om het tegendeel te bewijzen. Zij groeit op in een armoedige kelderwoning, als dochter van een visvrouw. Haar moeder, Mat, wordt tot wanhoop gedreven door de enorme pachtgelden en organiseert in het geheim een groot pachtersoproer. Ondertussen wordt Leentje aangenomen als dienstmeisje bij een van de meest gehate vispachters. Moeder en dochter komen zo lijnrecht tegenover elkaar te staan. 

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg van Marja Visscher is een tijdloos verhaal tegen het decor van het Amsterdamse Pachtersoproer in 1748.

>