Historie Romanserie

De Z&K Romanserie is voortgekomen uit de VCL-serie en de Spiegelserie.

Historie VCL-serie
De VCL-serie was de eerste en oudste boekenserie van Nederland. Al in oktober 1843 werd de ‘V.C.L. Boekenclub’ opgericht met als doel om christelijke boeken tegen een billijke prijs uit te geven, zodat meer mensen ervan konden genieten. In 1909 werd de boekenserie ondergebracht bij uitgeverij J.H. Kok te Kampen; de uitgever die tot op de dag van vandaag de prachtige romans uitgeeft. Natuurlijk heeft de tijd niet stilgestaan en is de VCL-serie sinds het ontstaan talloze keren gemoderniseerd. Na de moeilijke oorlogsjaren ging men bijvoorbeeld over naar een programma met vier gebonden boeken per jaar. Dit aantal is in de loop der jaren uitgebreid naar het huidige aanbod van twaalf boeken per jaar. En hoewel de omslagen met hun tijd zijn meegegaan en ook auteurs zijn gekomen en gegaan, is één ding altijd hetzelfde gebleven: de positieve levensvisie  grondslag van de serie.

Historie Spiegelserie
De Spiegelserie heeft een lange historie. In 1920 verschijnt bij uitgeverij Gebr. Zomer & Keuning de eerste editie van het tijdschrift De Spiegel. Als de groei van de uitgeverij aanhoudt mondt dit uit in een boekenserie; de Spiegelserie. Deze begint in 1937 met drie boeken per jaar, wat in 1938 al wordt uitgebreid naar vier uitgaves. En de serie blijft groeien: in 1950 verschijnen er vijf romans per jaargang.

Z&K Romanserie
In 2014 zijn de VCL-serie en de Spiegelserie samengevoegd tot Z&K Romanserie. De abonnee heeft de keuze gekregen om de vertrouwde twaalf boeken of acht boeken per jaar te blijven ontvangen. Ook is er een additionele plusserie gestart. Deze bevat acht boeken per jaar (vier zendingen).

Naast de vertrouwde namen van reeds goed bekendstaande auteurs worden binnen de Romanserie geregeld nieuwe auteurs geïntroduceerd. Door de jaren heen is de serie een kweekvijver gebleken van nieuw talent, dat vaak trouw blijft aan de serie en de uitgeverij. Die zorgt er ook voor dat vandaag de dag nog steeds vele lezers genieten van de Z&K romans en deze doorgeven aan hun ouders, kinderen, vrienden en kennissen. Dankzij de steevast hoge kwaliteit van de uitgaves blijven de boeken altijd mooi, hoe vaak ze ook gelezen worden.

>