Conny over ‘Retourtje Elzas’

30-08-2021

Wat heb ik genoten van deze zomerse roman. Al vanaf de eerste bladzijde zat ik in het verhaal en het was ook meteen duidelijk waar het boek over zou gaan.
Hoofdpersoon Jany heeft een aimabele persoonlijkheid. Als haar jeugdvriendin Lydia haar hulp vraagt op de B&B in Frankrijk, zet ze meteen haar plan om een wereldreis te gaan maken tijdelijk opzij en steekt ze zonder zeuren de handen uit haar mouwen. Ze doorziet het manipulatieve karakter van Lydia en zoekt zelfs naar het beste in haar vriendin. Lydia is eigenlijk niet geschikt om een B&B te runnen, maar het is de droom van haar man Ruud. Hoewel haar karakter wat overtrokken wordt neergezet, doet ze toch haar best hem hierin te steunen. Er komen nog meer vrienden en gasten naar de B&B, maar ik raak nergens verstrikt in de namen. De dialogen maken het heel levendig en de personages zijn herkenbaar en worden allemaal goed uitgewerkt. Vooral Conny en haar dochtertje Penny krijgen een grote rol. Door de ontwikkelingen rondom hun gezin krijgt het verhaal meer diepgang. Bernd zorgt voor de nodige romantiek, maar dan wel de nuchtere Nederlandse versie. Heel verrassend vond ik het geloof dat erin voorkwam. De schrijfster wilde geen boodschap meegeven, maar het wordt zijdelings als heel normaal gebracht. Het verhaal is vlot geschreven en leest als een trein met heerlijke beschrijvingen van het Franse leven en de omgeving. Het was ontspannend en verfrissend, humoristisch en toch ook serieus. Het valt met recht onder de noemer hemelse boeken. Het deed me een beetje denken aan de boeken van Eva de Wit. Graag meer van dit soort verhalen.

Gelukkig zijn die er ook, want Margreet Maljers heeft meer romans geschreven, onder andere Vlucht naar het eiland, Stapstenen, Licht over de stad en Goud waard. Met haar zusje Reina schrijft ze ook boeken onder het pseudoniem Margreet Crispijn (een oud-Hollandse vertaling van hun meisjesnaam Kroes). Margreet is geboren in Nieuwendam. Ze is ondermeer redactrice geweest bij de Elisabethbode. Retourtje Elzas is in augustus 2021 uitgegeven door Uitgeverij Zomer & Keuning.

>