Diane over ‘Het torentje van Adelheid’

18-10-2021

Marja Visscher (1951) heeft zich na een carrière als journalist en eigenaar van uitgever ingezet als schrijfster van fictieve verhalen over historische personen. Ze doet daarbij uitgebreid research wat ook in haar boeken te lezen is.

In het torentje van Adelheid staat Johan Thorbecke centraal, in de geschiedenisboeken bekend als de grondlegger van het parlementarisme in ons land en dus een voorganger van onze huidige premier.

In het boek van Marja Visscher komt een andere kant van hem naar voren, de gevoelige romantische heer die tot over zijn oren verliefd wordt op een meisje dat vele jaren jonger is. Hij moet lang op haar wachten maar dan is ze eindelijk zijn vrouw en samen vormen ze een ijzersterk echtpaar dat vele obstakels zal overwinnen. Daarnaast wordt de lezer meegenomen naar de wereld en met name de politiek van toen.

Marja Visscher neemt de lezer mee naar een tijd waarin mensen anders met elkaar omgingen dan nu, ze weet dat heel mooi te verwoorden als ze de gedachtes en verlangens van Thorbecke met de lezer deelt. Ze deelt de briefwisseling tussen hem en de moeder van Adelheid en geeft daarmee precies aan hoe de verhoudingen precies lagen.

De beschrijving van Thorbeckes gevoelens had ik niet verwacht maar geeft wel aan dat Marja Visscher een zeer creatief schrijfster is. Hij houdt erg veel rekening met haar en is erg beschermend totdat Adelheid zelf aangeeft dat het niet nodig is.

Het is een boek waarin fictie en geschiedenis mooi in elkaar overlopen, en het laat ook zien dat achter deze sterke man een nog sterkere vrouw staat.

Door het kopiëren cq overschrijven van zijn werk maakt Adelheid zich de Nederlandse taal machtig maar krijgt ze ook een inkijkje en een mening over de zaken waar Thorbecke zich mee bezig houdt. Opvallend is dat Thorbecke steeds met zijn achternaam wordt aangesproken en Adelheid steeds met haar voornaam precies zoals we de huidige minister-president ook nu nog aanspreken.

Het gezin wordt uitgebreid met kinderen en vreugde en verdriet wisselen elkaar af. De liefhebber van de roman zal meerdere keren ontroerd raken als Marja Visscher haar weer met zorgvuldig uitgekozen woorden diep weet te raken.

Het torentje van Adelheid is een mooie historische roman waardoor de lezer nooit meer op dezelfde manier aan “het torentje” zal denken. Wie er ook op die positie zit. Het zal altijd het torentje van Adelheid blijven.

>