Ideke over ‘Het torentje van Adelheid’

11-10-2021

Een sfeervolle romantische reis van het liefdespaar Thorbecke

Wanneer Johan Rudolf Thorbecke in 1833, na een afwezigheid van 9 jaren, terugreist naar de weduwe gravin Henriëtte Solger en haar gezin, heeft hij een speciale missie. Het gezin Solger bestaat uit moeder met 4 kinderen, 3 meisjes en 1 jongen. De tweede dochter, Adelheid, inmiddels 16 jaar, heeft vanaf haar kinderjaren een speciaal plekje in zijn hart veroverd. Dit speciaal gevoel is uitgegroeid tot een hevige verliefdheid. Helaas wordt hij tegengewerkt door de voogden en moet hij nog twee jaar wachten om Adelheid tot zijn vrouw te maken.

In 1836 begint hun romantische liefdesreis. Adelheid komt mee naar Nederland en past zich prima aan. Ze draait haar hand niet om voor een onbekend leven in een vreemd land, met een vreemde taal. Thorbecke is door zijn overweldigende liefde voor haar soms te beschermend en geeft haar het gevoel dat hij haar als zijn kind ziet. Meermaals moet ze hem hierop wijzen. Hun huwelijk wordt gezegend met 6 kinderen, een grote vreugde voor beiden. Maar ze krijgen ook met groot verdriet te maken. Telkens is het Adelheid die toch weer opkrabbelt en de schouders eronder zet. Door haar positieve houding sleept ze Thorbecke mee om de toekomst te blijven omarmen.

Ze is zeer geïnteresseerd in de werkzaamheden van Thorbecke. Leergierig neemt ze deel aan zijn colleges en groeit enorm in haar ontwikkeling. Zo sterk zelfs zodat ze, wanneer Thorbecke meer bij de politiek betrokken raakt, ze hem kan ondersteunen in zijn werk. Ze wordt een gelijkwaardige partner.

Ondanks hun drukke leven in het Haagsche verliezen ze elkaar nooit uit het oog.

Tot aan hun dood blijft hun liefde voor elkaar onveranderd.

Wat een romantisch verhaal van dit ‘liefdespaar van de 19e eeuw ‘. De liefde voor elkaar loopt als een rode draad door het verhaal. Het geeft de lezer zo’n goed gevoel dat je wil doorlezen en Adelheid en Thorbecke alle geluk van de wereld toewenst.

Het zonnige, vrolijke maar ook sterke karakter van Adelheid komt echt goed tot z’n recht.

Door de dialogen tussen beide echtelieden krijgt het verhaal veel diepgang. Het is niet zomaar een opsomming van historische feiten; gevoelens en gedachten zijn heel goed uitgewerkt. Dit zorgt voor een sterke binding met Adelheid en Thorbecke.

Door de prettige schrijfstijl vlieg je door het verhaal. Er is rekening gehouden met het tijdsbeeld waarin het zich afspeelt zonder een taaie materie te worden.

Een sfeervolle reis vol romantiek, liefde, familiegeluk maar ook verdriet over staatsman Thorbecke en zijn daadkrachtige vrouw Adelheid.

>