Marja over ‘Het torentje van Adelheid’
18-10-2021
Johan Rudolf Thorbecke is in 1834 bevriend met de weduwe Henriëtte Solger die in Dresden Duitsland woont met haar kinderen. Hij wordt verliefd op haar dochter Adelheid. Na 2 jaar wachten trouwt hij met het dan 19-jarige meisje en neemt haar mee naar Leiden waar hij professor is. Adelheid heeft veel interesse in de politiek. Thorbecke werkt aan de ontwikkeling van de Grondwet en Adelheid neemt de taak op zich om alle brieven te kopiëren en archiveren waardoor ze ook snel de Nederlandse taal machtig is. Ze is zijn steun en toeverlaat in zijn grote politieke carrière waarvan hij het meest bekend geworden is als grondlegger van de Grondwet zoals we die heden nog kennen. Privé kent het stel hele mooie momenten maar komen ze ook in diepe dalen terecht.
Het verhaal is een mooie historische roman waarin je meer te weten komt over dit stukje geschiedenis zonder dat het belerend overkomt of dat jaartallen opgesomd worden. Het verhaal is zeer gedetailleerd en uitgebreid. Het boek is geschreven in een heerlijk leesbare en mooie schrijfstijl De hoofdpersonages worden heel gedetailleerd uitgewerkt waardoor ze echt gaan leven en je echt een inkijk krijgt in hun persoonlijke leven. Adelheid is een sterke en liefdevolle vrouw en Thorbecke een harde werker die zijn vrouw adoreert. De goede dialogen in het verhaal zijn er medeverantwoordelijk voor dat het verhaal echt diepgang krijgt. Het boek geeft een goed tijdsbeeld van deze periode waarin Koning Willem III regeerde en de ontwikkelingen in de politiek. Ook krijg je een inkijkje in het leven van welgestelde families waartoe het gezin Thorbecke zich mocht rekenen en de moeilijkheden waar het gezin mee te kampen krijgt.
Het boek is gebaseerd op de vele brieven die er te vinden zijn in archieven, zowel zakelijke- als privé brieven. Je merkt tijdens het lezen dat de auteur Marja Visscher uitgebreid onderzoek gedaan heeft naar de geschiedenis van het gezin Thorbecke. Achter in het boek staan ook de bronvermeldingen waar de auteur het verhaal op gebaseerd heeft. Haar nawoord en het hoofdstuk Verantwoording geven nogmaals de historische feiten weer. Het lezen van dit boek maakt geschiedenis leren leuk.