Rosalyn over ‘Het torentje van Adelheid’

20-10-2021

Het boek Het torentje van Adelheid heeft een duidelijke opbouw. Het begint op het moment dat Adelheid 16 is en Thorbecke haar als een vrouw gaat zien. Je weet waar het naartoe gaat, maar het gaat om het verhaal erachter. Dat komt in dit boek mooi uit de verf. De hoofdstukken hebben een prettige lengte en de verhaallijn is duidelijk uitgewerkt.

Wat vond ik van Het torentje van Adelheid? Het boek leest vanaf het eerste hoofdstuk lekker weg. De schrijfstijl is vlot en beschrijvend. Voor mij was het een extraatje dat ik bekend ben in Dresden, omdat er bepaalde plaatsen in Dresden ook echt in het boek naar voren komen, zoals de Altmarkt. Als je op die plaatsen gelopen hebt, is het nog leuker om erover te lezen. Ook Leiden is een belangrijke stad voor Thorbecke geweest.

Het boek is bijzonder sfeervol geschreven en leest vooral zo in de aanloop naar kerst heerlijk weg. Je ziet de arrenslede en schaatsende paren voor je, en een grappig detail is ook dat de Duitse Adelheid valt over de sobere Nederlandse Kerstmis. Dat moet met name in die tijd inderdaad echt heel anders zijn geweest. Nog steeds wordt er in Duitsland vaak veel uitbundiger kerst gevierd dan hier.

Verder is het een boek met een erg warme sfeer. Je leest hoe buitenstaanders tegen het gezinnetje aankijken en hoe graag iedereen bij het echtpaar Thorbecke komt. Doordat de personages zo goed uitgewerkt zijn, leef je echt met hen mee, zeker als er ook moeilijke momenten in het boek worden beschreven. Het is goed om een boek te lezen waarin zowel blijdschap als verdriet naar voren komt en waarbij je ook steeds weer ziet dat het echtpaar probeert om er samen uit te komen, om elkaar in het verdriet niet uit het oog te verliezen. Bijzonder is daarbij natuurlijk dat het waargebeurd is, en al is het geromantiseerd, dat geeft wel een extra dimensie aan het verhaal.

Verder moet ik bekennen dat ik bijzonder weinig wist over de politieke achtergrond van die tijd en daar kom je spelenderwijs ook meer over te weten via dit boek. Je maakt bijvoorbeeld ook kennis met koning Willem III en koningin Sofie.

Hoewel het in een historische roman natuurlijk niet hoeft, vind ik persoonlijk wel graag wat spanning in het boek. Dat kom je in deze roman niet tegen. Wanneer je dan het nawoord leest, is dat echter niet meer dan logisch. De schrijfster vertelt hier over haar fascinatie voor Adelheid en legt uit dat ze zich zoveel mogelijk aan de echte gebeurtenissen heeft gehouden. Al met al is het een prachtige historische roman en zal ik zeker nog vaker iets van deze schrijfster lezen.

Ik kan het boek Het torentje van Adelheid beslist aanraden en ben ook benieuwd geworden naar de andere boeken van Marja Visscher. De dame van het Voorhout is een titel die ik al heel veel langs heb zien komen en waarvan het verhaal me beslist aanstaat. Wanneer je houdt van historische romans, zal je zeker genieten van Het torentje van Adelheid. Het is leuk dat het over een vrij onbekend verhaal gaat. Van Thorbecke heeft iedereen wel gehoord, maar over zijn relatie met deze boeiende vrouw weten maar weinig mensen. Je leest dus niet alleen een mooi verhaal, maar komt ook leuke dingen te weten uit de geschiedenis.

>