De kronieken van Sion

De Kronieken van Sion geeft een levendig beeld van de intense worsteling van het Joodse volk dat verrijst uit de ashopen van de vernietigingskampen, en van de botsende krachten - binnen en bulten Palestina - die het land, in bedreiging en hoop, verdeeld houden. Bodie Thoene schetst op een historisch verantwoorde manier een levendig beeld van de beginperiode van de staat Israël. Een spannende romanserie die boeit van begin tot eind.

De kronieken van Sion zijn nu verkrijgbaar als e-book.


De poorten van Sion

De kronieken van Sion #1

November 1947. De Verenigde Naties besluiten dat Palestina – nu onder Brits gezag – zal worden verdeeld in een Joodse en een Palestijnse staat. In mei 1948 zullen de Engelsen zich terugtrekken. Van alle kanten stromen Joden toe die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd: vol hoop en verwachting, en bereid hun nieuwe vaderland tegen elke prijs te verdedigen.

Op dat moment werkt de jonge fotografe Ellie Warne bij het Amerikaans Instituut voor Archeologisch Onderzoek in Jeruzalem, waar haar oom (Howard Moniger) hoogleraar-directeur is. Als ze foto's maakt van een oude boekrol, raakt ze tegen wil en dank verwikkeld in het conflict tussen de Joden, de Arabieren en de Engelsen.

Ook in haar hart woedt strijd. Houdt ze nog van haar ex-vriend David, die als oud-oorlogspiloot de bedreigde Joden te hulp komt? Of voelt ze meer voor de Joodse archeoloog Moshe Sachar, die meer doet dan botten en kruiken opgraven?


Een lied in Sion

De kronieken van Sion #2

December 1947. Na de ellende van Auschwitz te hebben overleefd, komt Rachel Lubetkin eindelijk aan in Palestina. Ze vindt daar alleen niet de rust waar ze naar op zoek is. Het is december 1947 en de Joden en Arabieren zijn in een gewelddadig conflict verwikkeld geraakt. Rachel hoort dat haar familie nog leeft, maar moet een gevaarlijke tocht naar Jeruzalem ondernemen om hen te bereiken. Ze krijgt hulp van Moshe Sachar en Ellie Warne. Ondertussen wordt ze opgejaagd door een geheim uit haar verleden.


Een dochter van Sion

De kronieken van Sion #3

Januari 1948. De Oude Stad – de Joodse wijk van Jeruzalem – is volledig van de buitenwereld afgesloten. Niemand mag erin of eruit. De Joden in de Oude Stad raken ontmoedigd. Ze hebben dringend voedsel nodig, wapens om zich te verdedigen – en een leider.

Rachel Lubetkin heeft in Palestina haar grootvader en haar broer teruggevonden. Nu vecht ze in de Oude Stad aan de zijde van haar landgenoten. Langzamerhand leert ze weer leven en liefhebben. Haar afschuwelijke verleden achtervolgt haar echter nog steeds en dreigt haar te verpletteren. Ondertussen probeert Moshe Sachar, Rachels geliefde, haar te bereiken. Er moet een oude, ondergrondse tunnel bestaan die hem in de Oude Stad kan brengen. Maar of die tunnel begaanbaar is…


De terugkeer naar Sion

De kronieken van Sion #4

Februari 1948. De sfeer in Jeruzalem wordt steeds grimmiger. Een bloedige bomaanslag op het kantoor van de Jerusalem Post wordt door de Joodse leiders benut voor een politieke list. In de Oude Stad, de Joodse wijk van Jeruzalem, heerst honger. Moshe Sachar en zijn mannen proberen tegen de verdrukking in het moreel hoog te houden. Dan komt er hulp uit onverwachte hoek.

David Meyer doet koortsachtige pogingen om een Joodse luchtmacht op poten te zetten met behulp van overtollig Amerikaans materiaal, en om daarmee wapens naar Palestina te smokkelen. Want zodra de Britse troepen zich uit Palestina zullen terugtrekken, zal de nieuwe staat Israël ongetwijfeld van alle kanten worden aangevallen...


Rouw over Sion

De kronieken van Sion #5

April 1948. Het Joodse Paasfeest nadert, maar in de Joodse wijk is bijna niets meer te eten. Moshe Sachar organiseert een groot voedselkonvooi vanuit Tel Aviv, dat door de Arabische linies heen Jeruzalem moet zien te bereiken. De Joodse troepen die voor het konvooi een weg moeten banen zijn echter verreweg in de minderheid en slecht bewapend. De situatie lijkt hopeloos.

Ondertussen hebben David en Ellie Meyer van Ben-Goerion de opdracht gekregen om een schip uit te schakelen dat vanuit Joegoslavië op weg is naar Jaffa met wapens voor de Arabieren. Maar die opdracht blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Wie is hun vijand, wie hun vriend?


Een bazuin in Sion

De kronieken van Sion #6

Eind april 1948. Een overval van Joodse terroristen op onschuldige Arabische burgers schokt de wereld. De publieke opinie lijkt zich tegen de Joden te keren; de Verenigde Staten dreigen hun hulp aan het Joods Bureau te herzien. De Arabieren nemen bloedig wraak voor wat hun vrouwen en kinderen is aangedaan. Het geweld in Palestina neemt steeds meer toe, terwijl het Britse leger zich afzijdig houdt.

Moshe en zijn mannen proberen stand te houden in de vesting Kastel, maar de overmacht is te groot. Ondertussen belanden David en Ellie Meyer in Italië, op zoek naar een schip met wapens voor de Arabieren. Kunnen ze voorkomen dat het schip zijn doel bereikt?


De sleutel tot Sion

De kronieken van Sion #7

Mei 1948. Over enkele dagen zal de staat Israël worden uitgeroepen. De Britse troepen maken zich op om te vertrekken. Vijf Arabische staten hebben aangekondigd Palestina binnen te vallen zodra de Engelsen het gezag hebben overgedragen. De Joodse leiders proberen met diplomatie een vreedzame oplossing te vinden, maar zonder succes.

David en Ellie Meyer zijn gestrand in Europa en proberen uit handen van de autoriteiten te blijven. Een Amerikaanse journalist weet hun spoor echter steeds weer te volgen en brengt hen in het nauw. De tijd begint te dringen: David is de enige die de Joodse piloten kan trainen en kan omvormen tot een heuse luchtmacht. En zonder een luchtmacht is de staat Israël kansloos…

>